Naar homepage
Binnenland

Ernst Kuipers: Door coronapatiënten dichtbij uitstel reguliere zorg
KRO-NCRV

foto: anpfoto: anp
  1. Nieuwschevron right
  2. Ernst Kuipers: Door coronapatiënten dichtbij uitstel reguliere zorg

De zorg zit klem, en als de aantallen coronapatiënten in de ziekenhuizen stijgen zoals verwacht, dan dreigt de reguliere zorg de dupe te worden. Dat zegt Ernst Kuipers in 1 op 1. "We zitten dicht bij het punt dat we keuzes moeten maken welke reguliere zorg we direct kunnen leveren en welke moet wachten."

Voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg, Ernst Kuipers, waarschuwt voor een hogere piek dan in het voorjaar. "Volgens het RIVM waren er destijds zo'n 250.000 besmettingen, nu zijn dat er in ieder geval al 145.000. En aan de bovenkant van de schattingen komen we al boven de 200.000."

Het gaat dus niet lang meer duren voordat de besmettingenaantallen een recordhoogte bereiken. "Als het er nu 200.000 zijn, en de R (het reporductiegetal, red.) blijft hetzelfde, dan moeten we echt alle zeilen bijzetten om geen hogere piek te krijgen dan in het voorjaar."

Kuipers is daarom positief dat er verdergaande extra maatregelen zijn genomen. Maar hij zegt wel: "We moeten de effecten daarvan wel vlot gaan zien. Want als de besmettingen komende week nog verder omhooggaan, dan moet je weer extra maatregelen nemen."

Veel jongeren

Volgens Kuipers liggen er nu relatief veel jongeren in het ziekenhuis met corona. "Verhoudingsgewijs, omdat er nu veel meer jongeren besmet zijn. Vorige week was nog één op de acht opgenomen coronapatiënten zestigplus, klaarblijkelijk waren ouderen toch nog wat voorzichtiger. Maar afgelopen week is dat helaas gaan schuiven, en zien we toch weer meer zestigplussers."

"Het is relatief: hoe hoger de leeftijd, hoe groter de kans dat ziekenhuisopname nodig is.", vervolgt Kuipers. Maar: "Ook iemand van 50, die sport en een gezonde levensstijl heeft en geen onderliggend lijden, ook daarvoor bestaat er een kans dat je in het ziekenhuis belandt."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie