Binnenland
NOSNTR

Geen grootschalige verspreiding Britse variant coronavirus in gemeente Lansingerland

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Geen grootschalige verspreiding Britse variant coronavirus in gemeente Lansingerland

Er is geen grootschalige verspreiding van de Britse variant van het coronavirus in de gemeente Lansingerland. Dat is de tussenconclusie van de GGD en het Erasmus MC na het grote testonderzoek naar het virus in de Zuid-Hollandse gemeente, waar 45.000 inwoners aan mee hebben gewerkt.

"De uitbraak op de basisschool in de gemeente heeft niet geleid tot een grote uitbraak in de gemeente", zegt verslaggever Henrik-Willem Hofs in Nieuws en Co. "Maar het laat wel opnieuw zien dat deze variant ook bij kinderen besmettelijker is."

Het onderzoek werd in Lansingerland opgezet omdat er zo'n 46 besmettingen op een basisschool in Bergschenhoek aan de Britse variant werden gelinkt. Volgens de onderzoekers bleef de uitbraak vrijwel beperkt tot de Willibrordusschool.

Niet over kunnen springen

Alle inwoners vanaf 2 jaar van de gemeente Lansingerland kregen een oproep zich te laten testen op het coronavirus. Het is de eerste gemeente in Nederland waar een grootschalige testactie plaatsvond. Met het massatesten willen de GGD Rotterdam-Rijnmond en het Erasmus MC beter inzicht krijgen in de verspreiding van het virus en de Britse mutatie daarvan.

De helft van testen is inmiddels geanalyseerd. Daaruit werden 242 coronabesmettingen opgespoord, waarvan 12 procent met de Britse variant. Gecombineerd met de al bekende 'Britse' besmettingen konden 70 personen met de Britse variant konden worden gelinkt aan de basisschool.

De mutatie heeft niet kunnen overspringen naar aangrenzende scholen en buitenschoolse opvanglocaties. Daar werd slechts één besmetting met de Britse variant gevonden.

Besmettelijker

Het hoge aandeel van de Britse variant op één school bewijst volgens de GGD dat de mutatie besmettelijker is dan de 'gewone' variant van het virus. De uitbraak op de school lijkt onder controle. Uit onderzoek is niet naar voren gekomen wat de bron van de besmettingen met Britse mutatie is geweest.

Het onderzoek gaat de komende weken nog verder. Zo wordt onder meer onderzocht of de Britse variant zich onder kinderen anders gedraagt. Het lijkt er volgens de GGD op dat kinderen hun ouders, broertjes en zusjes hebben besmet.

britse variant lansingerland

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie