Binnenland
AVROTROS

Huisarts: 'Voorkeur voor drankje bij toepassen euthanasie'

foto: Stockfoto: Stock
  1. Nieuwschevron right
  2. Huisarts: 'Voorkeur voor drankje bij toepassen euthanasie'

Volgens een nieuwe analyse is een drankje een goed alternatief voor een injectie bij het toepassen van euthanasie. Huisarts Herman Suchies is blij met de aanbeveling, zegt hij bij Radio EenVandaag. "Ik geef de voorkeur aan het drankje. Het is een zachtere methode."

'Voorkeur voor drankje bij euthanasie'

De richtlijn van artsenorganisatie KNMG geeft aan dat het geven van een drankje bij het toepasen van euthanasie niet de voorkeur heeft. Veel artsen volgen deze richtlijn, waardoor het aantal mensen dat een dodelijk drankje krijgt de afgelopen jaren flink is gedaald.

Uit een analyse van ruim tweehonderd voorbeelden van hulp bij zelfdoding voor middel van een drankje blijkt dat er vrijwel geen complicaties zijn bij deze methode. De twee onderzoekers laten in het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde weten dat huisartsen vaker voor een drankje kunnen kiezen dan tot dusver wordt gedaan.

Zekerheid van injectie

Huisarts Herman Suchies is jarenlang actief geweest als Scen-arts en leidde Scen-artsen op. Die artsen kijkt met een behandelend arts mee bij een euthanasieverzoek. Volgens Suchies zorgt de richtlijn van de KNMG ervoor dat veel artsen kiezen voor een injectie. "Als je een jonge huisarts bent, kies je vaak voor zekerheid en dus voor een injectie."

Bij een injectie treedt de dood snel in. Bij een drankje duurt het ongeveer een kwartier voordat de patiënt overlijdt. "Een injectie kan vrij hard overkomen. Het kan snel gaan. Mensen overlijden soms al bij het inspuiten van de injectie. Daar moet je de familie goed op voorbereiden. Bij een drankje voelt het natuurlijker. De patiënt valt in slaap, raakt in een comateuze toestand en overlijdt daarna."

'Drankje is handeling van patiënt'

In het artikel in het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde wordt aangegeven dat het geven van een drankje ook voor de huisarts in kwestie psychisch gezien een stuk minder belastend. Huisarts Herman Suchies onderschrijft dit idee. "Ik vind het zelf minder zwaar om te doen. Overlijden na een drankje lijkt veel meer op een natuurlijk overlijden. Een injectie is een harde handeling van mij. Een drankje is een handeling van de patiënt."

De Nederlandse Vereniging voor een Vrijwillig Levenseinde is ook voorstander van het toedienen van een dodelijk drankje. Directeur Agnes Wolbert vindt het van groot belang dat de patiënt op de hoogte is van beide methoden. De focus mag niet liggen op alleen de methode van de injectie. "We kampen momenteel met een verouderde richtlijn. Een drankje kan de huisarts verlichten van de taak die hij heeft. Het verandert natuurlijk niks aan de zwaarte, want het blijft zwaar. Maar het kan wel de situatie verlichten als de patiënt zelf de verantwoordelijkheid kan nemen."

Radio EenVandaag

Dit artikel is een bijdrage van Radio EenVandaag, elke werkdag tussen 14 en 16 uur op NPO Radio 1. Meer over de uitzending is te vinden op EenVandaag.nl, Facebook of op Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie