Binnenland

Vandaag op NPO Radio 1: Eredivisie, Davis Cup en WK Veldrijden

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Vandaag op NPO Radio 1: Eredivisie, Davis Cup en WK Veldrijden

Dit weekend betekent sport! Vier eredivisiewedstrijden staan er op het programma met onder meer Ajax-VVV Venlo en AZ-FC Emmen. Verder spelen de Nederlandse tennissers de laatste kwalificatiewedstrijd tegen Tsjechië om een plek in de prestigieuze Davis Cup te bemachtigen. Bij het WK Veldrijden probeert Marianne Vos haar achtste wereldtitel te pakken. Dit en nog meer op NPO Radio 1.

Eredivisievoetbal

Beroerd. Zo kun je de hervatting van de eredivisie gerust noemen voor Ajax. De nummer twee van de competitie speelde tegen Heerenveen gelijk met 4-4 en verloor kansloos in de Kuip van Feyenoord (6-2). Weten de Amsterdammers het tij te keren tegen VVV?

Verder speelt AZ thuis tegen promovendus FC Emmen. De Emmenaren staan drie punten boven de degradatiestreep op de veertiende plaats, maar een overwinning kan ze zo maar brengen naar een tiende plek.

Overzicht van de eredivisiewedstrijden op zaterdag

18.30 uur Vitesse-SC Heerenveen | Verslag: Jan Vincent van Zuiden
19.45 uur Ajax-VVV | Verslag: Andy Houtkamp
19.45 uur Willem II-FC Groningen | Verslag: Arman Avsaroglu
20.45 uur AZ-FC Emmen | Verslag: Ragnar Niemeijer

WK Veldrijden

Met twaalf regenboogtruien puilt de prijzenkast van Marianne Vos behoorlijk uit. Zeven daarvan veroverde ze in het veldrijden, maar behoort de inmiddels 31-jarige wielrenster zaterdag ook tot de favorieten op de WK? Haar laatste wereldtitel dateert immers van 2014. "Ik denk dat het kan, maar de concurrentie is hevig", weet Vos.

Dat het tegenwoordig dringen is aan de top in het veldrijden, ligt vooral aan de anderen. "De concurrentie rijdt harder en is breder geworden. Je ziet het aan de startvelden, aan de aandacht, dat de sport enorm is gegroeid de afgelopen jaren."

Vos, die dit seizoen een unicum beleefde door voor het eerst in haar carrière het wereldbekerklassement op haar naam te schrijven, ziet het tevreden aan. "Die ontwikkeling juich ik uiteraard alleen maar toe."

De wedstrijd van de vrouwen begint om 15.00 uur en is live te volgen op NPO Radio 1. Gio Lippens verzorgt het commentaar.

Davis Cup kwalificatie

Robin Haase is één van de tennissers die het moet gaan doen tegen Tsjechië. Bij winst over twee dagen op Tsjechië plaatst Nederland zich voor de Davis Cup, het meest prestigieuze toernooi voor landenteams. Het toernooi heeft de laatste tijd een behoorlijke verandering ondergaan. Haase is het daar niet bepaald mee eens: "Ik heb het geaccepteerd, maar dat betekent niet dat ik het goed vind. Sterker, ik vind het concept superslecht". Duidelijke woorden van de tennisser.

Het enorme prijzengeld, per tennisser levert deelname aan het finaletoernooi ongeveer 150.000 dollar op, speelt volgens Haase nu een grote rol. "Ze dwingen daarmee de spelers om Davis Cup te spelen. Ik speelde nooit voor het geld, maar dat gaat nu wel een grote rol spelen. Dat vind ik jammer."

En verder...

  • IJsbaan Vikingskipet in Hamar is komend weekend het decor voor de laatste reguliere World Cup van het seizoen. De langebaanschaatsers kunnen hier nog één keer punten behalen, voordat zij naar Salt Lake City afreizen voor de finale van de World Cup. De wedstrijden op de 1.000 meter voor zowel de mannen als de vrouwen worden vandaag gereden. Om 16.15 een round-up op NPO Radio 1.
  • Markteconomieën hebben niet het eeuwige leven. Sterker nog: volgens econoom en historicus Bas van Bavel helpt de markt zich uiteindelijk zelf om zeep. Een doemscenario voor vrije markten zoals we die in bijvoorbeeld Nederland of de VS kennen? Prof. dr. Bas van Bavel geeft antwoord in Dr. Kelder en Co om 13.00 uur.
  • Radar gaat over bagagediefstal, want wie moet je aanspreken als bij aankomst blijkt dat er iets uit je koffer gestolen is? Verder: mag een bedrijf vragen naar een doktersverklaring en wat kan je zelf doen om je auto te onderhouden voordat je naar een dure garage moet?
Ster advertentie
Ster advertentie