Binnenland
KRO-NCRV

Gommers vreest voor groot tekort IC-personeel dit najaar

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Gommers vreest voor groot tekort IC-personeel dit najaar

OMT-lid Diederik Gommers maakt zich grote zorgen over de toekomstige slagkracht van de intensieve zorgafdelingen in ons land. De arts-intensivist stelt in 1 op 1 dat er dit najaar een fors personeelstekort aan zit te komen op de IC's.

Gommers, tevens voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care (NVIC), zegt dat virologen ervan uitgaan dat het Covid-virus zeker de eerste jaren als verkoudheidsvirus terug gaat komen. Dat betekent dat er ook in het najaar weer mensen in het ziekenhuis belanden.

De IC-capaciteit moet volgens Gommers dan ook structureel omhoog. "Wij gaan deze zomer kijken hoe groot die capaciteit dan moet zijn", zegt Gommers. "We denken ongeveer 1.200 bedden nodig te hebben. Dat zijn er substantieel meer dan dan de 950 nu."

Tekort aan personeel

Daar is vooral personeel nodig, maar de vraag is of dat personeel er dan is. Gommers vraagt zich zelfs af of er genoeg zal zijn om het huidige aantal bedden te kunnen bemannen. "Ik zie wat corona heeft gedaan met verpleegkundigen. Mensen zullen zich achter de oren krabben: is dit wel wat ik wil?" Gommers verwacht dat de uitstroom van IC-personeel groter gaat zijn dan de instroom.

"Wij moeten ons best doen ze een mooie werkplek te kunnen bieden. Daarin is salaris belangrijk, maar niet de hoofdzaak. Als ik kijk naar het personeel in het Erasmus MC dan geven ze aan dat ze dingen anders willen en er zijn mensen die zeggen dat ze op zoek gaan naar een ander baan. Ik wil daarom een charmeoffensief", zegt de IC-baas.

Periode van rust

De eerste stap daarvoor moet verlichting van de werkdruk zijn en een goede periode van rust voor het personeel. "Ik hamer er op dat we voor 1 juli onder de 250 coronapatiënten op de IC zitten."

"Wat we merken is dat verpleegkundigen er doorheen zitten. De uitval is groot en het gaat ten koste van de kwaliteit van de zorg. We zien mensen fouten maken die ze anders niet maken. Daarna eerst goed op vakantie. In juli en augustus uitrusten en dan vanaf september de uitgestelde operaties inhalen. Daar moet een apart plan voor komen."

Nu het aantal Covid-patiënten afneemt, verwacht Gommers dat een deel van de operaties die nu worden afgezegd, weer gedaan kan worden. Hij hoopt dat rond het eind van de maand operaties die normaal gesproken binnen zes weken plaatsvinden, weer binnen die tijd uitgevoerd kunnen worden.

Daarna komt nog de rest van de uitgestelde zorg. "In het Erasmus MC gaat het om 11.000 operatieuren. Dat is 20 procent van het hele jaar. Ik denk dat het een aantal jaar gaat duren voordat dat is ingehaald."

Gommers vreest voor groot tekort aan IC-personeel dit najaar

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie