Binnenland
EO

IC-chef: 'Stop met coronapatiënt voorrang te geven op de IC'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. IC-chef: 'Stop met coronapatiënt voorrang te geven op de IC'

Als het aan IC-baas Armand Girbes ligt, stoppen we met het geven van voorrang aan coronapatiënten op de IC. Dat zegt hij in Dit is de Dag. In het najaar wordt gevreesd voor een nieuwe coronagolf en alle patiënten moeten dan hetzelfde beoordeeld worden, vindt de hoofd IC van het VUMC.

Moeten coronapatiënten nog wel voorrang krijgen?

Uit onderzoek blijkt dat er door uitgestelde zorg ongeveer 320.000 gezonde levensjaren verloren zijn gegaan tijdens de coronacrisis. Omdat er bepaalde momenten veel COVID-patiënten op de IC lagen, konden operaties niet doorgaan. Dit moet in de toekomst zoveel mogelijk voorkomen worden, vindt Girbes.

Keuzes maken

Girbes wijst erop dat we te maken hebben met schaarste: "Er is meer vraag naar zorg dan we kunnen leveren, op dit moment. De vraag is: hoe gaan we de schaarste verdelen?" Tijdens de coronacrisis helde de verdeling erg over richting COVID-patiënten, waardoor andere zorgbehoevenden in het gedrang kwamen.

Zorgeconoom Xander Koolman is het eens met dit laatste, maar vindt dat er wel hulp moet zijn: "Er moet eigenlijk een soort richtlijnontwikkeling plaatsvinden, zodat je de arts zoveel mogelijk ondersteunt."

Hij wijst ter inspiratie naar een handboek waarin richtlijnen stonden voor als er code zwart zou komen in de zorg, die ontwikkeld werd door verschillende artsenfederaties. "Daarin stonden al handvatten, zodat het niet steeds neerkomt op één intensivist of huisarts die dan moet oordelen 'in dit geval is het beter voor de maatschappij als we u laten sterven'. Dat lijkt me zware beslissingen die je zo min mogelijk moet neerleggen bij individuele zorgprofessionals."

Girbes denkt dat de IC best kan zonder hulp: "Dat soort afwegingen maken is in feite ons dagelijks werk", zegt hij. Voor hem moet vooral het automatisme eraf dat COVID voorrang krijgt.

Koolman is het hier overigens mee eens, al merkt hij wel hoe lastig het is om dat gesprek te voeren. "We moeten praten over hoe we het geld in de zorg zo rationeel en efficiënt mogelijk uitgeven, maar een politicus die zich brandt aan dit onderwerp gaat het zwaar krijgen", zegt hij. Girbes bevestigt dit: "In de politiek wil men het hier niet over hebben."

'Er komen weer besmettingen'

Koolman verwacht dat er in het najaar weer nieuwe besmettingen komen, omdat de maatschappij geen maatregelen meer accepteert. "De ruimte daarvoor lijkt af te nemen, dus we krijgen weer besmettingsgolven, ook bij zorgmedewerkers", verwacht hij.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie