Binnenland
KRO-NCRV

Kabinet moet 'alles op alles' zetten om vetorecht EU af te schaffen

foto: Europese Raadfoto: Europese Raad
  1. Nieuwschevron right
  2. Kabinet moet 'alles op alles' zetten om vetorecht EU af te schaffen

Het Nederlandse kabinet moet alles op alles zetten om het vetorecht in de Europese Unie af te schaffen. Het Europese buitenlandbeleid moet zo meer ‘slagkracht’ krijgen. Dat voorstel deed D66-Kamerlid Sjoerd Sjoerdsma dinsdag in het Radio 1-programma 1op1.

“De omgeving waarin de EU werkt is echt veranderd,” aldus Sjoerdsma. “Kijk naar Poetin, een grote bedreiging voor het Europese continent. Kijk naar de Verenigde Staten, waar Trump het bondgenootschap onder spanning zet, of kijk naar Erdogan in Turkije. Wij hebben die slagkracht hartstikke hard nodig.”

Video niet beschikbaar

Gekwalificeerde meerderheid

De coalitiepartij wil dat minister van Buitenlandse Zaken Stef Blok en Premier Mark Rutte zich in Europees verband hard maken voor het afschaffen van het vetorecht. Daarvoor in de plaats moet een systeem van gekwalificeerde meerderheid worden ingevoerd. Europa wordt volgens Sjoerdsma zo ‘effectiever en slagvaardiger’.

Als voorbeeld wees Sjoerdsma op het nieuws eerder dit jaar, toen de Verenigde Staten de ambassade verplaatste naar Jeruzalem. Europa kon zich niet uitspreken omdat Tjechië een ander standpunt innam dan de rest van de EU, aldus Sjoerdsma.

Ster advertentie
Ster advertentie