Binnenland
AVROTROS

Boven de 95 kilo niet meer rijden op de manege? 'Uiteindelijk gaat het paard voor'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Boven de 95 kilo niet meer rijden op de manege? 'Uiteindelijk gaat het paard voor'

Hoe zwaar mag je zijn om paard te rijden? Als je meer dan 95 kilo weegt, mag je op de Groningse manege De Bongerd niet meer paardrijden. Zo moet voorkomen worden dat paarden overbelast raken door ruiters met overtollige coronakilo's. Maar wat kan een paard precies aan? Lammert de Bruin checkt het in 'Feit of Fictie' bij EenVandaag.

De Bongerd verwijst in het Dagblad van het Noorden naar een richtlijn van de Koninklijke Nederlandse Hippische Sportfederatie (KNHS) waarin staat dat een ruiter 15 tot 20 procent mag wegen van het gewicht van het paard.

Rugklachten

Fenna Westerduin van de KNHS legt uit dat die richtlijn er inderdaad is, maar dat het geen wet van Meden en Perzen is: "Als iemand al van jongs af aan gereden heeft en in de loop der jaren zwaarder wordt, dan kan een ruiter van 100 kilo wel heel erg goed meezitten. Zo wordt de rug van het paard niet belast, terwijl iemand van 60 kilo misschien niet meezit en wel de rug van het paard belast."

Rijervaring telt dus, maar dát paarden soms overbelast raken bleek uit een rapport van Dier en Recht uit 2018. Rugklachten zijn bij managepaarden een veelvoorkomend probleem. Volgens Sarah Pesie zijn er veel paarden met problemen: "Paarden gaan dan kortere stappen maken, raken eerder vermoeid, verstappen zich eerder, struikelen, krijgen eerder artrose of krijgen slijtage in de rug."

'Het paard gaat voor'

Regelmatig krijgt Fenna Westerduin van de KNHS daarom de vraag van ondernemers of er niet wél een harde gewichtseis kan komen vanuit de federatie. Het zou manegehouders veel ellende kunnen besparen, die negatieve reacties krijgen als ze iemand weigeren. Toch kan de KNHS zo'n harde gewichteis niet hanteren, omdat de vaardigheid van de ruiter dus ook een rol speelt. "Uit Brits onderzoek bleek dat een paard 15 tot 20 procent van z'n eigen gewicht kan dragen. Maar ze zagen deze symptomen wel minder bij mensen die goed konden rijden, maar volgens de maatstaven wel te zwaar waren."

Ofschoon er geen keiharde richtlijn is zijn er steeds meer ruitercentra en maneges die, net als De Bongerd, zelf een gewichtseis stellen. Westerduin vind het een goede zaak: "Als ik naar mijn eigen man kijk" hij kan goed paardrijden, maar is zwaarder geworden in de loop der jaren. Als we een strandrit willen maken, wordt hem weleens 'nee' verkocht. En dat is prima, want het paard gaat uiteindelijk voor."

Feit of Fictie: met hoeveel gewicht kan je paardrijden?

EenVandaag

Dit artikel is een bijdrage van EenVandaag, elke werkdag tussen 16.00 en 17.00 uur op NPO Radio 1. Meer over de uitzending is te vinden op EenVandaag.nl, Facebook of op Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie