Naar homepage
Binnenland

Burgemeester Jorritsma van Eindhoven: 'Nog deze week marsorder kabinet voor mondkapjes nodig'
KRO-NCRV

foto: anpfoto: anp
  1. Nieuwschevron right
  2. Burgemeester Jorritsma van Eindhoven: 'Nog deze week marsorder kabinet voor mondkapjes nodig'

Het kabinet moet met een landelijk mondkapjesgebod komen. "Hak de knoop door." Die oproep doet burgemeester van Eindhoven John Jorritsma (VVD) aan het kabinet in 1 op 1.

Het kabinet baseert zich bij haar mondkapjesstandpunt steeds op adviezen van het Outbreak Managementteam en het RIVM. Het RIVM staat op het standpunt dat er geen onomstotelijk bewijs is voor nut en noodzaak van mondkapjes. Maar, zegt Jorritsma: "In toenemende mate worden – nationaal en internationaal – de adviezen (over mondkapjes, red) bijgesteld, dat mondkapjes wél effect hebben."

Dat zien we in de landen om ons heen. "Inmiddels zijn wij het enige land in Europa dat een mondkapjesgebod niét kent", zegt Jorritsma. "Al staat het dan wetenschappelijk nog niet onomstotelijk vast, het dragen ervan draagt wel bij aan de bewustwording. Het kabinet moet dus met een marsorder komen, voor een mondkapjesgebod op bepaalde plekken."

Kritiek op communicatie

Jorritsma is ook kritisch op de communicatie van het kabinet. "Ik heb kritiek op het feit dat we niet in staat zijn om de communicatie zo te helder maken - door de opeenvolgende uitingen, dat mensen het spoor bijster zijn geraakt."

Ook over de handhaafbaarheid van de maatregelen maakt hij zich zorgen. Die wordt 'moeilijk', zegt de burgervader. Zoals bijvoorbeeld de controle op thuiswerken. "Dat zijn ongelooflijke moeilijke controle-uitingen; ik weet bij god niet hoe ik dat moet gaan doen."

Plaatsvervangende schaamte

Hoewel Jorritsma zelf ook het kabinetsbeleid bekritiseert, kijkt hij met afschuw naar debatten in de Tweede Kamer over de corona-aanpak van het kabinet: "We leven in zo'n egalitair land dat we ons er met 17 miljoen mensen tegenaan bemoeien. Het is gepolitiseerd, je ziet het in Den Haag. Je hebt zelf de discussies in de Kamer gezien. Ik moet zeggen: ik zie dat met plaatsvervangende schaamte aan. Dan denk ik, waar zijn we mee bezig. We zijn met elkaar bezig een virus te bestrijden. Het is oorlog, de kogels – het virus – vliegen in het rond en wij zijn met elkaar in discussie. Dat is geen goede zaak."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie