Binnenland
AVROTROS

Boekentekort op scholen legt grotere crisis bloot: 'Je kunt met schoolboeken multimiljonair worden'

foto: Pexels/Ivan Samkov
  1. Nieuwschevron right
  2. Boekentekort op scholen legt grotere crisis bloot: 'Je kunt met schoolboeken multimiljonair worden'

Duizenden middelbare scholieren zitten zonder schoolboeken door een personeelstekort bij schoolboekenleverancier VanDijk, terwijl het schooljaar al de tweede week ingaat. Hoe heeft dit kunnen gebeuren? Boeken zijn dan wel gratis voor leerlingen, toch worden ze steeds duurder. Het onderwijs digitaliseert steeds meer, bij wie komen die kosten terecht? Moet het niet voor eens en voor altijd geregeld worden dat het middelbaar onderwijs toegankelijk en betaalbaar wordt?

Volgens Sofie van de Waart liever gisteren dan vandaag. "Sinds 2008 bestaat de Wet Gratis Schoolboeken", legt de onderwijsadviseur uit. "Een van de doelen was meer marktwerking. Maar het omgekeerde vond plaats. Boekenpakketten zijn soms precies € 316,-." Precies het bedrag wat een school per leerling krijgt. En dat is een verkeerd effect volgens Van de Waart. "De ouders krijgen geen rekening meer, daardoor kan de boekenmonopolist alles vragen."

Extra kosten

Daarbij zijn andere kosten gestegen. Zoals rekenmachines, laptops, excursies. "Ouders maken nu veel extra kosten", vertelt Van de Waart. "Het onderwijs zou voor sommige mensen gratis moeten zijn. Anders wordt de ongelijkheid alleen maar groter."

Tweede Kamerlid Peter Kwint is het daar niet helemaal mee eens. "Deze wet werkt op dit moment niet goed, dat is een ding wat zeker is", zegt Kwint. "Maar onderwijs laten afhangen van inkomen is niet per se de oplossing. Dat brengt een hoop administratieve lasten met zich mee. Daarnaast speelt schaamte ook nog vaak een rol." Daarom moet onderwijs voor iedereen gratis zijn, volgens het SP-Kamerlid.

Oude wetten

“De wet is inmiddels achterhaald", legt Kwint uit. "Die moet herzien worden. En dat gaat dit najaar ook gebeuren gelukkig."

Volgens Kwint is het helder wat de overheid moet doen. "Waarom is er geen winstmaximalisatie voor de boekenmonopolist? Nu biedt de leverancier boeken aan die beschikbaar zijn, zo hebben ze een enorme invloed op het onderwijs." Sofie van de Waart is het eens met Kwint: "Als je met schoolboeken multimiljonair kan worden, dan klopt er gewoon iets niet."

De boekenmonoplist heeft de macht in het onderwijs

Blok&Toine

Mischa Blok en Toine van Peperstraten zoomen in op wat het nieuws voor jou betekent en zijn daarbij ook geïnteresseerd in jouw ervaringen. Maandag tot en met donderdag van 14.00 tot 16.00 uur.

Ster advertentie
Ster advertentie