Binnenland
NOSNTR

Kabinet: mondkapjesadvies in binnenruimte geldt toch voor heel Nederland

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Kabinet: mondkapjesadvies in binnenruimte geldt toch voor heel Nederland

Het kabinet komt voor heel Nederland met het advies om in winkels en andere voor het publiek toegankelijke binnenruimten vanaf nu een mondkapje te dragen. Premier Rutte zei in een coronadebat in de Tweede Kamer dat op die manier zoveel mogelijk één lijn wordt getrokken.

Video niet beschikbaar

Het kabinet komt daarmee tegemoet aan de wens van een ruime Kamermeerderheid. Bijna alle sprekers zeiden dat er nu te veel verwarring en onduidelijkheid is en dat er te veel verschillen zijn tussen regio's.

Gisteren pleitten regeringspartij D66 en een aantal oppositiepartijen al voor meer eenduidigheid en in het Kamerdebat van vandaag sloten de regeringspartijen VVD, CDA en ChristenUnie en anderen zich daarbij aan.

Komende dagen uitwerken

Rutte zei dat op dit punt "een stap moet worden gezet", hoewel ook hij niet verwacht dat dit dé maatregel is om het aantal besmettingen weer omlaag te brengen. "Maar het kan bijdragen", zei hij verder. De premier voegde eraan toe dat de maatregel de komende dagen moet worden uitgewerkt, omdat er ook meteen weer nieuwe vragen door ontstaan. Hij vindt bijvoorbeeld dat het advies niet zou moeten gelden voor middelbare scholen.

Het kabinet vroeg het Outbreak Management Team eerder om een nader advies over de voors en tegens van mondkapjes en sinds gisteren geldt voor een aantal regio's al het dringende advies om in bijvoorbeeld winkels en de horeca zo'n kapje te dragen. VVD-fractievoorzitter Dijkhoff zei dat het OMT vooral over de 'hoe-vraag' moet adviseren, maar dat het kabinet er vandaag al voor moet kiezen dat ze worden gedragen.

In het Kamerdebat toonden alle sprekers tot nu toe zich zeer bezorgd over de ontwikkeling van het virus. In grote lijnen is steun voor de maandag aangescherpte maatregelen, maar een aantal fracties vindt de maatregelen niet ingrijpend genoeg of te laat genomen. Ook drongen veel fracties aan op het gebruik van mondkapjes in alle verpleeghuizen.

Rutte erkende dat de vóór maandag genomen maatregelen voor bepaalde regio's waarschijnlijk niet stevig genoeg waren. Hij wil lessen trekken en zei dat er mogelijk eerder had moeten worden 'opgeschaald'.

Coronamoeheid

In het debat zei de premier verder dat niemand weet wanneer er een eind kan komen aan deze heftige periode. Hij erkende dat de 'coronamoeheid' toeslaat en dat steeds meer van de mentale weerbaarheid van mensen wordt gevraagd: "Deze situatie grijpt diep in en laat weinigen onberoerd. Wij mensen zijn ten diepte sociale wezens, terwijl de bestrijding van het virus schreeuwt om minder sociale contacten. Dat schuurt." Hij riep nog eens iedereen op zich aan de regels te houden en benadrukte dat het niet zozeer om de maatregelen zelf als wel om het gedrag van mensen gaat.

Het kabinet evalueert de komende tijd welke maatregelen op het niveau van regio's kunnen worden genomen en welke landelijk. Als het huidige pakket niet blijkt te werken, noemde hij als mogelijkheden het helemaal sluiten van de horeca en van de cultuur- en sportsector.

Kabinet overstag, mondkapjesadvies geldt voor heel Nederland

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie