Binnenland
NOS

Politie gaat strenger handhaven op illegaal vuurwerk

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Politie gaat strenger handhaven op illegaal vuurwerk

De politie gaat meer vuurwerkcontroles uitvoeren in de grensstreek. Het is het eerste jaar dat er een verbod is op knalvuurwerk en vuurpijlen, de politie is dus genoodzaakt om illegaal geïmporteerd vuurwerk zo veel mogelijk te onderscheppen.

Video niet beschikbaar

"De nieuwe regels zullen natuurlijk door de detailhandel in Nederland worden nageleefd, terwijl we tegelijkertijd weten dat het voor veel mensen een uitje was om vuurwerk in het buitenland te halen", vertelt Ruud Verkuijlen, woordvoerder bij de Nationale Politie, in het NOS Radio 1 Journaal. "We willen voorkomen dat het nu verboden vuurwerk dat daar tussen zit, het toch over de grens maakt."

Maximaal 25 kilo vuurwerk mag de grens over

In principe mogen mensen wel over de grens met vuurwerk. Zij mogen maximaal 25 kilo vuurwerk de grens over meenemen. Maar de politie ziet graag dat er alsnog mooi siervuurwerk in Nederland wordt verkocht. "Het gaat echt om een ontmoedigingsbeleid. Er is namelijk genoeg legaal siervuurwerk in Nederland te koop. We kijken dit jaar eigenlijk nadrukkelijker naar de verkoop van illegaal vuurwerk."

Dit jaar is de politie namelijk eerder begonnen met handhaven op illegaal vuurwerk. Zo heeft de politie volgens Verkuijlen al verschillende acties achter de rug, en heeft de organisatie steeds beter zicht op de criminele netwerken die erachter schuilen. Dat heeft geleid tot 20.000 kilo vuurwerk die is ingenomen. "We zien dat ons beleid in de pakketdiensten effectief is. Inmiddels is er via de post bijna geen vuurwerk meer in Nederland gekomen."

Bijzondere jaarwisseling vanwege corona

Volgens Verkuijlen wordt het dit jaar een bijzondere jaarwisseling. Er worden op dit moment verschillende scenario’s uitgedacht over het verloop van de jaarwisseling. Ze proberen met het lokale bestuur richtlijnen op te stellen om te handhaven. Men hoeft echter geen grote vuurwerkfeesten op pleinen te verwachten.

"Dat is een beperkende factor op die avond. Die kunnen nu niet doorgaan, omdat grote bijeenkomsten niet meer georganiseerd kunnen worden. Gelukkig zien we ook mooie initiatieven met bijvoorbeeld drone-shows. Maar echt met zijn allen verzamelen op een plein en daar genieten van een mooie show zal erg lastig worden."

RJN Oudejaarsavond

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie