Binnenland

40 procent slachtoffers huiselijk geweld worden ook economisch onderdrukt

  1. Nieuwschevron right
  2. 40 procent slachtoffers huiselijk geweld worden ook economisch onderdrukt

Ruim vier op de tien vrouwen die te maken hebben met huiselijk geweld, zeggen ook economisch te worden onderdrukt door hun partner. Dat schrijft Trouw op basis van onderzoek van het Radboudumc. Ze mogen dan bijvoorbeeld niet werken of moeten hun loon inleveren bij hun partner. In het onderzoek wordt gesproken van economisch geweld. In het NOS Radio 1 Journaal een gesprek met onderzoeker Nicole van Gelder.

"Het is onderdeel van partnergeweld. Dan heb ik het niet alleen over fysiek geweld, maar dus ook over psychisch en economisch geweld, omdat er echt wel schade wordt aangericht op iemands leven", zei Van Gelder in het NOS Radio 1 Journaal.

Saboteren

Van Gelder onderzocht de ervaringen van ruim 200 vrouwen die melding maakten van hun situatie bij SAFE, een platform dat informatie geeft en hulp biedt aan slachtoffers en hen in contact kan brengen met lotgenoten en ervaringsdeskundigen. Van die groep stelde 43 procent te maken te hebben met economisch geweld. Volgens Van Gelder is het percentage in werkelijkheid vermoedelijk hoger, omdat de term nog niet bij iedereen bekend is.

Economische onderdrukking kan op verschillende vormen plaatsvinden: van het saboteren van een studie tot het maken van schulden op naam van het slachtoffer. "Controle en manipulatie spelen bij economisch geweld een grote rol", aldus Van Gelder. "Het is een relatief nieuwe en onbekende term. Het kan zijn dat vrouwen niet beseffen dat ze slachtoffer zijn."

Voorkomen

Er moet meer aandacht komen voor slachtoffers van deze onderbelichte vorm van partnergeweld. "Meer bewustwording is heel belangrijk. Het heeft ook te maken met meerdere factoren in de samenleving, zoals genderongelijkheid. Het is een complex probleem. Maar we moeten veel meer doen om partnergeweld aan te pakken en vooral te voorkomen."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie