Naar homepage
Binnenland

Burgemeester Breda wil nationaal debat over XTC-gebruik
KRO-NCRV

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Burgemeester Breda wil nationaal debat over XTC-gebruik

Er moet een nationaal debat komen over XTC. Dat zegt burgemeester Paul Depla van Breda in 1 op 1. Als we niets doen, verwacht Depla dat XTC-gebruik zo normaal wordt, dat de overheid het moet gaan reguleren.

"We moeten de discussie hebben: vinden we XTC nou eigenlijk normaal, of hebben we nog de hoop dat we het pillengebruik in Nederland kunnen terugdraaien?", zegt Depla in gesprek met Sven Kockelmann.

"Ik denk dat het twee voor twaalf is om die vraag te beantwoorden. Als we die vraag nu niet stellen en beantwoorden, dan wordt het pillengebruik straks zo normaal gevonden, dan ontkom je bijna niet aan het nadenken over vormen van regulering."

Reguleren, net als wiet?

Depla is een groot pleitbezorger van het reguleren en legaliseren van hennepteelt. Breda is een van de tien gemeenten die meedoen aan de kabinetsproef met legale hennepteelt. Iets vergelijkbaars ziet de burgemeester ook voor zich voor synthetische drugs als XTC.

"Ik constateer dat het veel gebruikt wordt. Maar ik constateer ook dat er nog veel risico's, onzekerheden en onduidelijkheden zijn of we dat wel met elkaar willen. Als we vinden dat we XTC moeten accepteren en als we vinden dat het pillengebruik bij deze samenleving hoort, dan vind ik dat je het goed moet organiseren."

Speciale politie-eenheid

Door na te denken over regulering, wil Depla de drugscriminaliteit terugdringen. In de omgeving van zijn stad Breda worden regelmatig grote hennepkwekerijen en drugslaboratoria opgerold. Depla is daarom blij dat minister Grapperhaus een speciale politie-eenheid wil die zich richt op de bestrijding van drugscriminaliteit, vergelijkbaar met de Amerikaanse DEA.

"Ik ben blij dat Grapperhaus er werkt van maakt", zegt de burgemeester. "En ik ben het met hem eens dat de coke-industrie niet alleen lokaal en regionaal moet worden aangepakt. Maar ik vraag me wel af: Gaan we nou ook extra geld krijgen voor drugsbestrijding of is het alleen het herschikken van geld? Als er geen extra geld komt, dan gaan de criminelen toch uiteindelijk met de grote poet ervandoor."

Ster advertentie
Ster advertentie