Binnenland

Vandaag op NPO Radio 1: schaatsen, PSV-Sparta en verhalen over leugens

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Vandaag op NPO Radio 1: schaatsen, PSV-Sparta en verhalen over leugens

Het is komende dinsdag pas zover, maar sommigen vieren vanmiddag of vanavond al met de familie Sinterklaas. Een feest vol onwaarheden, want de goedheiligman bestaat helemaal niet (meer). In RadioDoc een verzameling van verhalen over leugens. Verder: korte afstanden schaatsen in Canada, PSV-Sparta en een debat over al dan geen subsidies voor het volkslied.

Maar we beginnen buiten, in de natuur. Nog zo'n teleurstelling: de wilde eend in Nederland is de afgelopen tientallen jaren fors in aantal afgenomen. Sinds de jaren '90 is bijna 30% van de broedpopulatie verdwenen. Een duidelijke oorzaak voor die afname is er niet. Bioloog Erik Kleyheeg van het NIOO-KNAW onderzoekt de achteruitgang sinds 2016 om er achter te komen wat de oorzaak is van de afname. In Vroege Vogels een gesprek met hem. (Vroege Vogels: 7.00 - 9.00 uur)

PSV- Sparta

Krijn Schuitemaker doet verslag van World League finale mannen (hockey): Nederland-Argentinië. Verder volgen we de eredivisie:

12.30 uur VVV - AZ | Verslag: Ragnar Niemeijer
14.30 uur PSV - Sparta | Verslag: Andy Houtkamp
14.30 uur Roda JC - SC Heerenveen | Verslag: Chris Wobben
16.45 uur NAC - Excelsior | Verslag: Arman Avsaroglu

Te horen in Langs de Lijn, tussen 14.00 en 18.00 uur.

Kwesties

Marianne van den Anker praat live vanuit Apeldoorn over subsidies voor de vertolkers van het Nederlandstalige levenslied. Moet de overheid wel subsidie geven voor Nederlandse muzikanten?
Kwesties: 20.00 - 21.00 uur


Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.


Radio Doc

Wat gebeurt er wanneer de waarheid aan het licht komt? In elk geval iets waardoor je anders tegen de wereld aan gaat kijken. Dit fenomeen laat zich omschrijven als het‘Sinterklaas-effect'. Nu de pepernoten weer in de winkel liggen is het hoog tijd om de verbazende effect van deze leugen en vele anderen opnieuw tegen het licht te houden.

Bente Hamel verzamelde verhalen over leugens en waagde zich aan het experiment om ze in de blender te doen en het geheel te laten mixen. Het resultaat:een programma over het moment van de waarheid. Een geluidscocktail vol ontregelende gedachten kronkels.
RadioDoc (21.00 - 22.00 uur)

Langs de Lijn

Behalve de statistieken van de ere-divisie met Jan Bavinck neemt Sebastiaan Timmerman ons mee naar Calgary voor de laatste afstanden van de Wereldbeker die dit weekeinde in Canada gehouden zijn. Vanaf 22.00 uur.

Fijne dag!

Ster advertentie
Ster advertentie