Binnenland
NOS

Vuurwerkverkoop in India verboden tijdens Lichtfeest Diwali

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Vuurwerkverkoop in India verboden tijdens Lichtfeest Diwali

Tijdens het festival Diwali gaat in India altijd kilo's vuurwerk de lucht in. Maar dit jaar is de verkoop van vuurwerk in en rond de hoofdstad Delhi verboden om luchtvervuiling tegen te gaan. Tot woede van de vuurwerkhandelaren.

De handelaren blijven nu met een stapel vuurwerk zitten ter waarde van honderdduizenden euro's, zegt correspondent Aletta André in het NOS Radio 1 Journaal. "Hier achter deze deuren ligt vuurwerk ter waarde van 15.000 euro", zegt een verkoper tegen haar. "Maar wie zal het na Diwali nog kopen?" Sommige verkopers hebben een lening afgesloten om voorwerk in te kunnen kopen voor het Lichtfeest.

Verkoper: '80 procent van mijn omzet haal ik uit Diwali'

Lucht

Goed voor de lucht is het vuurwerk niet. Vorig jaar werden de inwoners van Delhi de ochtend na Diwali wakker in de ergste smog in decennia. Eerste minister Arvind Kejriwal vergeleek de stad met een gaskamer. De luchtkwaliteit was plaatselijk ruim 15 keer zo slecht als wat gezond is. Meters bereikten hun maximum, 999, wat staat voor minstens 999 kleine fijnstofdeeltjes (PM2,5) per kubieke meter. Ter vergelijking: in Amsterdam is het rond de 40.
Kort na Diwali besloot het Hooggerechtshof de verkoop van vuurwerk daarom te verbieden, in reactie op een petitie van een groep ouders die zich zorgen maken om de longen van hun jonge kinderen. Het verbod werd weer ingetrokken na protest van vuurwerkproducenten en handelaren, maar kort voor Diwali tóch weer ingevoerd.
Ster advertentie
Ster advertentie