Binnenland
KRO-NCRV

Annemarie Jorritsma is niet overtuigd van een algeheel vuurwerkverbod

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Annemarie Jorritsma is niet overtuigd van een algeheel vuurwerkverbod

Ook deze Nieuwjaarsnacht zorgde vuurwerk weer voor een groot aantal incidenten: van veelvuldig oogletsel tot een drama in een Arnhems flatgebouw. Maar een algeheel vuurverbod zoals GroenLinks voorstelt ziet VVD-senator Annemarie Jorritsma niet zitten. Haar alternatief: "Gooi de knallers er helemaal uit."

Jorritsma is niet overtuigd van een vuurwerkverbod. "Dan gaan mensen het in de illegaliteit halen." Ze denkt dat de 'ellende' niet opgelost is als al het vuurwerk verboden is. Al het vuurwerk dat vóór 31 december en ná nieuwjaarsnacht afgestoken wordt, benadrukt de politica, is al illegaal bij de huidige wetgeving.

Video niet beschikbaar

Legaal vuurwerk het probleem

Volgens agent Koen Simmers van de Politiebond is dat niet genoeg. Volgens hem ligt het probleem niet bij het illegale vuurwerk: "Het gaat gewoon om het legale vuurwerk. Men begint met een leuk fonteintje en uiteindelijk worden er hele kampvuren gebouwd met fietsen erop." Hij pleit dan ook namens de Politiebond voor een totaalverbod omdat vindt dat een gedeeltelijk verbod niet goed te handhaven is.

Jorritsma wil naar eigen zeggen ook een handhaafbaar systeem. Ze volgt daarin niet de lijn van Simmers, maar voelt wél wat voor een gedeeltelijk verbod zoals korpschef Erik Akerboom eerder bepleitte in de krant. Hij wil al het knalvuurwerk verbieden. Jorritsma: "Dat is een stap in de goede weg. Daar kan ik wel mee leven."

Teleurgesteld in de VVD

De Politiebond pleit dan ook al jaren voor een algeheel vuurwerkverbod. "Dat is overzichtelijker en makkelijk te handhaven. Het merendeel van de mensen zal ook niet naar het buitenland rijden om vuurwerk te kopen, dus dan wordt het vanzelf minder."

Simmers heeft hier vorig jaar nog een 'goed gesprek' over gehad met VVD-Kamerleden. Uiteindelijk gebeurde er niks. "Daar ben ik heel erg teleurgesteld over."

CDA en VVD zeiden vandaag in de kranten dat ze tegen een algeheel vuurwerkverbod zijn. "We voelen ons heel erg in de steek gelaten door deze twee partijen", zegt Simmers.

Stand.nl: Een algeheel verbod is de enige manier om een einde te maken aan de jaarlijkse vuurwerkell

Ster advertentie
Ster advertentie