Binnenland
NOS

Koninklijke Horeca Nederland ziet horecazaken spartelen: 'Verwachten in het nieuwe jaar faillissementen'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Koninklijke Horeca Nederland ziet horecazaken spartelen: 'Verwachten in het nieuwe jaar faillissementen'

Het afgelopen weekend zijn de beelden van overvolle winkelstraten een doorn in het oog van Koninklijke Horeca Nederland. Zij eisten deze week tevergeefs duidelijkheid van het kabinet over heropening en extra steun. Een aantal horecaondernemers dreigt daarom de zaak daarom begin januari weer te openen.

De horecazaken in kwestie dreigden afgelopen vrijdag om de deuren op 12 januari weer te openen wanneer verdere steun vanuit de overheid uit blijft. Rober Willemsen, voorzitter van Koninklijke Horeca Nederland, vindt het frustrerend om juist nu weer de overvolle winkelstraten te zien.

“Dat is ontzettend frustrerend omdat we de afgelopen maanden ondanks veel verzoeken nooit onderbouwd hebben gekregen waarom de horeca steeds dicht moet. Af en toe wordt er gewezen naar het aantal verkeersbewegingen, drukte et cetera. Maar als je nu ziet wat er in de steden gebeurt, is dat ontzettend frustrerend voor de horeca’, vertelt Willemsen in Met Het Oog Op Morgen.

Video niet beschikbaar

Begrip voor horecazaken die open willen

Willemsen schaart zich dus achter de horecazaken die hebben gezegd dat zij open zullen gaan. “Ik begrijp de oproep zeker. De mensen zijn de wanhoop nabij, we hebben de gehele coronacrisis namelijk laten zien dat de gezondheid wat ons betreft op één staat. Daarnaast hebben we vier miljard aan eigen vermogen bijgelegd en zijn alle extra’s daarnaast op.”

Willemsen denkt zelfs dat de groep horecaondernemers die zich achter de spontane opening scharen alleen maar groter zal worden. Juist omdat de overheid tot nog toe maar weinig duidelijkheid heeft gegeven wat betreft het coronabeleid voor de horeca. De voorzitter van Koninklijke Horeca Nederland roept de overheid dan ook op om meer perspectief te bieden voor de zaken.

Inzetten op volledige compensatie

Komende week zal Willemsen in overleg gaan met minister Hoekstra van Financiën, om te kijken naar extra steun voor de horeca. “We zetten in op volledige compensatie van onze verloren omzet. Op dit moment zijn wij honderd procent gesloten, dus verwachten wij ook honderd procent compensatie. Wij nemen een andere positie in ten opzichte van andere ondernemers, omdat wij het hardst geraakt worden.”

Willemsen verwacht dat veel horecazaken om zullen vallen wanneer de schuldeisers geld op gaan eisen. Vanaf het nieuwe jaar zullen horecazaken het nog moeilijker gaan krijgen om het hoofd boven water te houden. “In januari moeten we namelijk de achtergebleven loonheffingen gaan terugbetalen, daarnaast merk je dat huurbazen ook geld terug willen zien. Dat gaat zorgen voor veel meer faillissementen.”

OOG Horeca Nederland

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie