Binnenland
AVROTROS

Nederlands koraal geeft hoop voor andere koraalriffen

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Nederlands koraal geeft hoop voor andere koraalriffen

Je moet er het vliegtuig voor pakken, maar het bestaat wel: Nederlands koraal. Ons land bezit een derde deel van het op twee na grootste koraalrif ter wereld. Met één heel bijzonder, pas ontdekt, stukje. Marien bioloog Lisa Becking vertelt erover in Radio EenVandaag.

Bij het Nederlands Caribische eiland Saba, 25 kilometer ten noordwesten van Sint Eustatius, ligt de Sababank. Deze zogenoemde atol, een onderzees koraaleiland, heeft een oppervlakte van zo'n 2200 vierkante kilometer. Het koraaleiland is, op het beroemde Great Barrier Reef na, het grootste koraalrif ter wereld én het grootste natuurpark van Nederland.

Supergezond koraal

Wat dit Nederlandse natuurpark bijzonder maakt, is een recent ontdekt koraalrif in een uithoek van de Sababank. Het koraalrif verkeert in een opvallend goede staat, wat je van de meeste koralen op de wereld niet kunt zeggen. Het geeft hoop: misschien zijn er nog meer koraalriffen in even goede staat.

Volgens universitair docent Mariene Ecologie Lisa Becking is een ontdekking als deze belangrijk. "60 tot 70 procent van alle zuurstof hebben we te danken aan de zee. Ook zijn er vele stoffen in oceanen te vinden waar we bijvoorbeeld medicijnen van kunnen maken." Kortom: we hebben het koraal nodig.

Gestrest

"Koraalriffen hebben stress. Van zowel mondiale processen zoals klimaatverandering, als van lokale problemen, die het rif verzwakken zoals overbevissing, vervuiling en erosie", vertelt Lisa Becking.

Toch denkt ze dat we koralen weerbaar genoeg kunnen maken tegen de klimaatverandering. "Als we de lokale stress kunnen verwijderen of verminderen dan worden de riffen misschien veerkrachtig genoeg om de effecten van klimaatverandering voor nu op te vangen."

Dat niet alleen marinebiologen het belang van de Sababank inzien blijkt wel uit het 2 weken geleden gelanceerde reddingsplan voor het koraal in het Nederlandse deel van het Caribische gebied. Volgens Lisa Becking zijn de eerste stappen simpel: "In Caribisch Nederland moeten we met dezelfde overgave als in het Europese deel van Nederland werken aan onder andere natuurbescherming, afvalwaterzuivering en monitoring".

De Optimist: Lisa Becking over Nederlands koraal

Radio EenVandaag

Dit artikel is een bijdrage van Radio EenVandaag, elke werkdag tussen 14 en 16 uur op NPO Radio 1. Meer over de uitzending is te vinden op EenVandaag.nl, Facebook of op Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie