Binnenland
MAX

Bedreigde wethouder Harderwijk blij met extra geld veiligheid bestuurders: 'We kunnen het niet tolereren'

foto: anp
  1. Nieuwschevron right
  2. Bedreigde wethouder Harderwijk blij met extra geld veiligheid bestuurders: 'We kunnen het niet tolereren'

Het kabinet trekt miljoenen extra uit voor de veiligheid van bestuurders in de regio. Uit onderzoek blijkt dat driekwart van de burgemeesters en bijna zeventig procent van de wethouders te maken krijgt met intimidatie en bedreigingen. Eén van hen is wethouder Marcel Companjen (ChristenUnie) van de gemeente Harderwijk. Hij kreeg in het voorjaar te maken met doodsbedreigingen aan zijn adres. Hij doet zijn verhaal in Villa VdB.

Aanleiding voor de bedreiging aan het adres van Companjen was de permanente bewoning van een recreatiewoning, wat in de gemeente Harderwijk niet is toegestaan: "Dit was in dit geval wel aan de orde en ik heb toen namens het college handhavend opgetreden. Dit was voor de betrokkene aanleiding om een rechtszaak te beginnen, die wij als gemeente hebben gewonnen. Toen ging het circus los."

De bedreigingen begonnen na een artikel in een regionale krant: "In de krant stond een artikel waarin de uitspraak als zodanig wel werd weergegeven, alleen de kop boven het artikel was zodanig tendentieus dat het leek alsof wij monsters zijn. Dat zorgde ervoor dat het hele circus losging, met doodsbedreigingen aan mijn adres toe." De bedreigingen vonden vooral plaats via sociale media, maar Companjen kreeg er ook in Harderwijk zelf mee te maken.

Quote

Toen mijn echtgenote en kinderen ermee werden geconfronteerd, werd er zéker een grens overschreden

Wethouder Marcel Companjen (ChristenUnie) van de gemeente Harderwijk

Toch zag hij na een gesprek met de burgemeester af van het doen van aangifte: "Ik heb contact gehad met de burgemeester en de officier van justitie om te overleggen of het doen van aangifte zinvol was. Uiteindelijk hebben we besloten dat dit niet het geval was. Dat laat onverlet dat je wel rottig in je vel zit wanneer dit allemaal over je heen gegooid wordt."

Niet aantrekkelijker

Het meest vervelend vond de Harderwijkse wethouder de bedreigingen voor zijn familie: "Toen mijn echtgenote en kinderen ermee werden geconfronteerd, werd er zéker een grens overschreden en dat vind ik nog steeds heel kwalijk." Companjen is dan ook blij met het extra geld dat door demissionair Hugo de Jonge (Binnenlandse Zaken) beschikbaar wordt gesteld: "Het is te zot voor woorden dat we het hier over moeten hebben, maar het moet kennelijk. Ik ben dan ook heel blij met dit besluit en de mogelijkheden die er zijn. Het maakt natuurlijk ook heel erg uit wat voor bedreigingen het zijn. Is het alleen via internet, of gaat het ook richting de voordeur? Het is goed dat dit gebeurt, want dit kunnen we niet tolereren met elkaar."

Ondanks de heftige bedreigingen, heeft Companjen nog altijd veel plezier in zijn werk als wethouder. Hij hoopt dat het extra geld ervoor zorgt dat mensen nog altijd durven te kiezen voor een baan in de politiek: "Het wordt er niet aantrekkelijker op, dus ik hoop dat dit soort maatregelen bijdragen aan het aantrekkelijker maken van het vak, want het blijft een mooi vak."

Villa VdB

Villa VdB (Omroep MAX) hoor je van maandag t/m donderdag van 14.00 tot 15.30 uur op NPO Radio 1. Gepresenteerd door Jurgen van den Berg.

Ster advertentie
Ster advertentie