Binnenland
AVROTROS

John van den Heuvel wil deltaplan misdaadbestrijding: 'Veiligheid wordt steeds belangrijker'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. John van den Heuvel wil deltaplan misdaadbestrijding: 'Veiligheid wordt steeds belangrijker'

Er moet een Deltaplan komen om de misdaadbestrijding het komend jaar in goede banen te leiden. Dat bepleit misdaadverslaggever John van den Heuvel (De Telegraaf) in Humberto.

John van den Heuvel vertelt in Humberto over zijn plan

Er is nu een overcapaciteit bij de politie, veel agenten zitten thuis. Maar dat betekent niet dat de misdaadbestrijding stil zou moeten staan, meent Van den Heuvel. "Je zou nu al plannen moeten gaan bedenken voor de aanpak van georganiseerde misdaad. Hoe je nu al kopstukken in de gaten kunt houden, hoe je ze gaat observeren. Je moet je gaan prepareren op de tijd die hierna komt. Net als de gewone economie, gaan criminelen straks ook weer opstarten."

Gunstige cijfers

Een dergelijk Deltaplan vergt een vooruitziende blik, want nu is het nog rustig in de criminele wereld, ziet Van den Heuvel. "Het is qua openbare orde rustiger geworden. Geen grote festivals of voetbalwedstrijden. Dus in die zin is het voor de politie op straat rustiger geworden", ziet Van Den Heuvel. "De drugshandel ligt op zijn gat. De partydrugs worden nauwelijks verkocht."

Maar de misdaadverslaggever voorziet wel een toekomstige stijging in (drugs)handel. "De criminele top moet wel het voetvolk blijven betalen. Dus er zal een enorme bulk aan cocaïne naar Nederland blijven komen. En dat moet de komende tijd wel verkocht worden. Dus het is wel goed voor politie en justitie om zich daar op voor te bereiden."

WhatsApp-fraude

Gaan criminelen dan nu in de tussentijd online te werk? Van den Heuvel: "Ja, je ziet een verschuiving. Bepaalde criminele organisaties proberen van de angst over corona gebruik te maken. Je ziet malversaties bij webwinkels die handgel en mondkapjes verkopen, maar het nooit afleveren. Je hebt altijd boeven die inventief proberen te zijn."

Humberto

Elke vrijdag luister je tussen 14.00 en 16.00 uur naar Humberto Tan op NPO Radio 1. Met zijn programma Humberto luidt hij het weekend in en gaat hij op zoek naar de diepere lagen bij het nieuws. Natuurlijk is er ook aandacht voor muziek, sport en cultuur.

Ster advertentie
Ster advertentie