Binnenland

OUDstanding! komt naar de Heikant

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. OUDstanding! komt naar de Heikant

[EO] Deze maand zoekt Margje Fikse in het programma OUDstanding! naar vernieuwende en bijzondere initiatieven in de ouderenzorg die de zorg beter, menselijker en waardiger maken. Vorige week waren we te gast in zorginstelling Cicero in Brunssum, deze week is zorginstelling de Heikant in Wehl onze gastheer.

Wat gebeurt er als je in een verpleeghuis de bewoners en hun mantelzorgers meer invloed geeft? Dat gaan we horen in deze aflevering vanuit De Heikant in Wehl in de Achterhoek. Sinds een jaar komt daar iedere maand ‘de familieraad’ bijeen, waarin van alle bewoners een familielid is afgevaardigd. Het zorgt ervoor dat mantelzorgers zich nauw betrokken voelen bij wat er in het verpleeghuis gebeurt.

Sensire is een van de vier organisaties die zijn uitverkoren als voortrekker van Radicale Vernieuwing – dat wil zeggen dat ze met toestemming van de Inspectie voor de Gezondheidszorg alle bestaande regels aan hun laars mogen lappen en kunnen bekijken wat er echt aan regelgeving nodig is voor goede zorg. Ze hebben grootste plannen om hiermee te gaan experimenteren.

Hoe heeft dit de zorg op de Heikant veranderd, is het voor het personeel wel werkbaar en hoe zorg je dat familie en mantelzorgers op de langere termijn ook écht betrokken raken?

Zaterdagavond van 19u tot 20u staat Sensire de Heikant in Wehl centraal bij OUDstanding!

Vorige week: Cicero Zorggroep Brunssum

Afgelopen zaterdag ontving de Cicero Zorggroep in Brunssum OUDstanding!.

Live vanuit Zorggroep Cicero in Brunssum

Iedere bewoner heel goed leren kennen en zo volledig mogelijk inspelen op zijn of haar wensen en behoeftes. Dat is het motto van zorginstelling Schuttershof in Brunssum. Tot voor kort moesten bewoners zich aanpassen aan de gewoontes van het verpleeghuis, maar met die praktijk is radicaal gebroken. Het personeel haalt nu alles uit de kast om aan de wensen van de bewoners tegemoet te komen.

Dementerende ouderen vertonen vaak gedrag dat door hun omgeving niet wordt begrepen. Ze zijn verdrietig, boos of zelfs agressief, zonder dat duidelijk is waarom. Voor familieleden of verzorgend personeel is dat vaak frustrerend en belastend. Verpleegkundige Rob Winkens gaat daarom op zoek naar de oorzaken van het 'onbegrepen gedrag'. Omdat hij daarbij soms moet zoeken naar een speld in een hooiberg en als een detective te werk gaat, wordt hij door zijn collega's de 'Sherlock Holmes van de ziel' genoemd.

Ster advertentie
Ster advertentie