Binnenland
NOS

Particuliere opleidingen niet blij met pauze subsidieaanvraag

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Particuliere opleidingen niet blij met pauze subsidieaanvraag

Aanbieders van particuliere opleidingen zijn boos op het kabinet, dat vorige week aankondigde dat een nieuwe aanvraagronde voor de zogeheten STAP-subsidie niet doorgaat. Vanaf 2 januari zouden mensen weer een aanvraag kunnen doen, maar die datum is met 2 maanden uitgesteld. Het kabinet wil in die pauze de regeling nog eens goed onder de loep nemen. En dat is een slechte zaak volgens Nicole van het Bolscher, oprichter en directeur van Mark Academy. Ze vertelt erover in het Radio 1 Journaal.

"Bij Mark Academy leiden wij mensen op tot leefstijl- en vitaliteitscoach", zegt Van het Bolscher. "Deze mensen zijn erg belangrijk voor het oplossen van de leefstijlpandemie. Ze worden ingezet om mensen die uit balans zijn of uitvallen door stress weer terug te brengen naar de arbeidsmarkt." Volgens van het Bolscher zijn de gevolgen voor de gehele arbeidsmarkt dan ook groot als de STAP-subsidie wordt vertraagd.

Misbruik tegengaan

STAP staat voor Stimulering van de ArbeidsmarktPositie. Het budget is bedoeld voor werkenden of werkzoekenden die zich willen ontwikkelen op de arbeidsmarkt. Per jaar kun je een STAP-budget aanvragen van maximaal duizend euro voor trainingen of cursussen.

Zo'n 200.000 mensen kregen al een budget toegekend. Minister Van Gennip van Sociale Zaken en Werkgelegenheid noemt het mooi om te zien dat de regeling zo populair is. Maar er zijn volgens haar maatregelen nodig om het STAP-budget gerichter te besteden en om misbruik tegen te gaan.

Volgens de minister is 'STAP niet bedoeld voor 'snoepreisjes' of om cursisten via cadeaus te werven'. Dat schreef de minister in een brief aan de Tweede Kamer. Daarom wordt de regeling voor volgend jaar verder aangescherpt. Ook wordt de datum vanaf wanneer de regeling kan worden aangevraagd uitgesteld van 2 januari naar 28 februari. Het kabinet zegt die pauze te willen gebruiken om misbruik van de regeling tegen te gaan.

Eind februari is te laat

"Ik vind het een goede zaak dat misbruik van publieke gelden wordt aangepakt", zegt Van het Bolscher. "Maar de timing is hoogst ongelukkig. Had het ministerie niet veel eerder kunnen nadenken over maatregelen tegen eventueel misbruik? Heel veel mensen maken na de zomervakantie plannen voor het volgende jaar op het gebied van scholing. We zijn bang dat veel mensen nu afzien van een aanvraag omdat deze te laat komt."

Volgens Van het Bolscher kan die duizend euro subsidie het verschil maken tussen wel of geen (vervolg)opleiding voor veel mensen. "Mensen hebben last van inflatie en torenhoge energierekeningen en mensen voelen dat. Leren en ontwikkelen lijkt ineens een luxe te zijn als het besteedbaar inkomen onder druk komt te staan."

Particuliere opleidingen niet blij met pauze subsidieaanvraag

NOS Radio 1 Journaal

Word iedere werkdag wakker met het vertrouwde NOS Radio 1 Journaal, gepresenteerd door Astrid Kersseboom. Met natuurlijk het laatste nieuws, achtergronden en de vooruitblik op de dag. Maandag t/m vrijdag van 06.00 tot 09.30 uur op NPO Radio 1.

In het weekend hoor je het NOS Radio 1 Journaal van 07.00 tot 08.30 uur, gepresenteerd door afwisselend Sander van Hoorn en Dieuwke Teertstra.

Ster advertentie
Ster advertentie