Binnenland

Erben Wennemars: Iedereen heeft gelijk een oordeel over Yuri

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Erben Wennemars: Iedereen heeft gelijk een oordeel over Yuri

Turner Yuri van Gelder is weggestuurd van de Olympische Spelen in Rio de Janeiro omdat hij de "normen en waarden binnen TeamNL op grove wijze heeft geschonden". Oud-schaatser Erben Wennemars reageert op NPO Radio 1 op die beslissing.

Van Gelder heeft volgens een persbericht van NOC*NSF zaterdagavond het olympisch dorp verlaten. Hij zou alcohol hebben genuttigd buiten het dorp en kwam pas in de vroege uurtjes terug.

"Er zit zóveel druk op die Olympische Spelen. Ik wil het niet voor hem opnemen, maar ik wil hem ook niet neersabelen," vertelt Erben Wennemars op NPO Radio 1. "Er worden gelijk grappen gemaakt en iedereen heeft al een oordeel over Yuri, maar bij de Olympische Spelen is zoveel druk en zoveel stress. Op het moment dat je dan die prestatie gehaald hebt dan komt die ontlading en dan heb je zin in een feestje."

Hermetisch afgesloten

Het is belangrijk om te weten wat een olympisch dorp is, legt Wennemars uit. "Ik dacht: dat is gewoon een groot hotel met een eetzaal erbij. Maar het is een dorp op zich, met alles erop en eraan. Hermetisch afgesloten van de buitenwereld." Binnen dat olympische dorp is overigens helemaal geen alcohol te krijgen, hoewel de chef de mission en de mensen van NOC*NSF volgens Wennemars tijdens zijn carrière wel eens een glaasje wijn dronken "als de atleten op bed lagen".

Buiten het dorp geslapen

Wennemars heeft ook wel eens buiten het olympisch dorp een biertje gepakt, bekent hij. "Er waren ongetwijfeld wel regels, maar als buiten het olympische dorp wilde gaan, dan deed ik dat gewoon. Ik heb ook wel meerdere nachtjes buiten het olympische dorp geslapen."

"Vroeger kon er veel meer, toen was het wat losser", vertelt Wennemars. "Ids Postma heeft zijn gouden medaille in 1998 goed gevierd." Postma werd toen niet naar huis gestuurd, maar kreeg wel een standje van chef de mission Ard Schenk. Ook moest Postma de schade na het feestje vergoeden.

'Er moet uitleg komen'

Wennemars denkt wel dat er meer aan de hand is dan alleen het gebruik van alcohol. "Er moet uitleg komen. De Spelen zijn het allerbelangrijkste, dan wordt je toch niet weggestuurd als je een paar biertjes gedronken hebt?"

De gedragsregels zijn in de loop der jaren steeds strenger geworden, zegt Wennemars "Er is nu zelfs een losers-vlucht voor deelnemers die geen medaille hebben gewonnen. Die moeten twee dagen na hun wedstrijd al naar huis zodat ze andere atleten niet lastigvallen met hun gefeest. Ik snap niet dat atleten daarmee akkoord gaan."

Luister hier het fragment met Erben Wennemars terug:

De leiding van TeamNL wil vooralsnog geen commentaar geven voor de camera en microfoon.

Zie ook: Van Gelder misdraagt zich in Rio en moet naar huis

Ster advertentie
Ster advertentie