Binnenland
KRO-NCRV

Buitenlandse overheden zetten FilmFestival Rotterdam onder druk

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Buitenlandse overheden zetten FilmFestival Rotterdam onder druk

De directeur van het Internationaal FilmFestival Rotterdam (IFFR) vertelt dat het festival wel eens onder druk wordt gezet door buitenlandse regeringen om politiek gevoelige films tegen te houden. "Jazeker, dat gebeurt", aldus Marjan van der Haar bij Spraakmakers.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Druk en censuur

Censuur, filmmakers die hun film het land niet uit krijgen en druk vanuit buitenlandse overheden om een film tegen te houden. Zakelijk directeur Marjan van der Haar schetst de moeilijke omstandigheden waarin filmmakers, uit landen die het niet zo nauw nemen met de mensenrechten, moeten werken.

Veiligheid filmmakers

Daarbij wordt ook het festival zelf ook onder druk gezet, maar daar wil de IFFR-directeur niet te diep op ingaan. "We willen vooral rekening houden met de filmmakers waarvan we hopen dat ze naar Rotterdam kunnen komen en de première kunnen beleven."

Het festival zelf is nooit gezwicht onder internationale druk, maar heeft de veiligheid en het belang van de filmmakers voorop staan, zegt ze.

No Bears

Vandaag start in Rotterdam de 52ste editie van het internationale filmfestival waarbij veel films worden getoond die politiek gevoelige onderwerpen brengen. Zoals de film No Bears van de Iraanse filmmaker Jafar Panahi.

Hem werd eerder door het Iraanse regime verboden films te maken en hij moest creatieve en gevaarlijke manieren bedenken om zijn films naar buiten te krijgen. Zo smokkelde hij een film op een usb-stick in een taart het land uit. Inmiddels zit de regisseur – net als meerdere Iraanse filmmakers – zonder duidelijke aanklacht weer gevangen.

Iraanse regime

Volgens Van der Haar laat Panahi in zijn nieuwste film zien hoe moeilijk het is om een film te maken onder het huidige Iraanse regime, zonder expliciet te maken dat Iran zijn burgers onderdrukt. "Hij laat het zien tussen de regels door."

Luister het volledige gesprek hier terug:

Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers

Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!

Meld je hier aan.

Ster advertentie
Ster advertentie