Binnenland
KRO-NCRV

Dierenwelzijn steeds belangrijker voor Nederlanders

foto: Adrian Infernus/Unsplashfoto: Adrian Infernus/Unsplash
  1. Nieuwschevron right
  2. Dierenwelzijn steeds belangrijker voor Nederlanders

Nederlanders zijn dierenwelzijn steeds belangrijker gaan vinden. Ook hebben we steeds meer aandacht voor het lijden van dieren dat veroorzaakt wordt door mensen. Dat zegt Jan Staman van de Raad voor Dierenaangelegenheden (RDA) in het NPO Radio 1-programma Spraakmakers.

De RDA hield een enquête onder ongeveer tweeduizend Nederlanders tussen de 18 en 69 jaar. Daaruit blijkt bijvoorbeeld dat bijna een kwart van de Nederlanders vindt dat mens en dier gelijkwaardig zijn. De RDA viert dit jaar haar 25-jarig bestaan als onafhankelijk adviesorgaan voor de overheid op het gebied van dierenkwesties.

Vooruitgang

Voorzitter Staman ziet op het gebied van dierenwelzijn op allerlei terreinen vooruitgang. ''Dierenwelzijn als probleem wordt erkend en het lijden van dieren staat veel hoger op de agenda.'' In de veehouderij is er volgens de RDA ook veel vooruitgang geboekt. Bovendien is de kritische houding van Nederlanders ten opzichte van dierproeven gegroeid.

Het valt Staman op hoezeer Nederlanders gesteld zijn op dieren. ''Beesten kunnen het niet verkeerd doen.'' Máár de moraal is dubbel, zegt hij. Men is een stuk minder begaan met het lot van muggen, vlooien ratten en muizen. ''In de grote verschillen tussen die dieren blijft nog veel vuil liggen.''

Ster advertentie
Ster advertentie