Binnenland
NTRPowNed

De ontkerkelijking in de Achterhoek is groot. Wat gebeurt er met de gebouwen?

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. De ontkerkelijking in de Achterhoek is groot. Wat gebeurt er met de gebouwen?

5 Dagen... staat deze week in Vorden, de Achterhoek. De bus staat bij één van de kerken van de 12 apostelen parochie in de gemeente Bronckhorst, waar Vorden onder valt. Deze parochie moet tien van de dertien kerken binnenkort sluiten. Het aantal kerkleden neemt af, de kosten nemen toe, het is niet meer vol te houden.

10 van de 13 kerken sluiten

De parochie in de gemeente Bronckhorst moet tien van de dertien kerken binnenkort sluiten. Het aantal kerkleden neemt af, de kosten nemen toe, het is niet meer vol te houden. De ontkerkelijking in de Achterhoek, een provincie die juist bekend staat vanwege de sterke sociale cohesie, is groot.

De eerste dag vertelt pastoor Harry Schreve over zijn gemeente, de band tussen de leden van de rooms-katholieke parochie, de gemeenschapszin in de regio. Op de vraag of God uit de Achterhoek verdwenen is, antwoordt pastoor Harry volmondig: "Nee!".

Windturbines in Keppel en Eldrik

Het hoofdpijndossier van verslaggever Joris Kreugel gaat over de komst van grote en hoge windturbines in de dorpen Keppel en Eldrik, een stukje verderop in dezelfde gemeente. Het verzet van omwonenden is groot, maar de politiek wil er koste wat het kost mee doorgaan.

In 5 Dagen Helpt steunen we Bram en Anouk Sprey, die drie maanden geleden de woongemeenschap Hoeve Sprey in hun woonplaats Vorden zijn gestart. Hier wonen acht jongeren met een verstandelijke beperking. Ze hebben vrijwillige chauffeurs nodig die de jongeren een paar keer per week naar sport- of muziekles brengen. En hulp met het aanleggen van een moestuin, moestuinbakken, een hok voor het varken en kippen. Wij gaan op zoek!

Wel of niet naar de kerk

Louis Overmars kerkt al 46 jaar in de 12 apostelen parochie in Vorden. Hij zag alle ontwikkelingen aan zijn oog voorbijgaan, van het concilie in de jaren zestig tot de nieuwe strengheid daarna. Ooit overwoog hij het klooster in te gaan, maar zijn eigenwijsheid maakte dat hij toch voor een burgerbestaan koos. Dochter Patricia, die altijd goede gesprekken met haar vader over het geloof voerde, gaat niet meer naar de kerk. Zij vertelt over deze keuze.

In het hoofdpijndossier gaat verslaggever Joris Kreugel op zoek naar het hinderende geluid van windturbines. Dit omdat er binnenkort gigantische windturbines in de gemeente Bronckhorst zullen verrijzen.

Wat gebeurt er met de gebouwen?

Als al die kerken leeg komen te staan, worden ze dan nog wel tegen de ondergang beschermd? Henk Hoogeveen is regio-adviseur Achterhoek bij de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed en adviseert hoe om te gaan met religieus erfgoed. Hij vertelt dat er in 2030 maar liefst 1730 kerkobjecten zullen vrijkomen in Nederland. Alleen al in de Achterhoek staan nu 72 katholieke kerken, waarvan er naar verwachting slechts twee overblijven. "Een mooie maatschappelijke bestemming is natuurlijk het beste, maar dat kan niet altijd."

Het hoofdpijndossier van verslaggever Joris Kreugel wordt aangevuld met nog een buurtbewoner die klaagt over de windturbines die zullen verrijzen in de gemeente Bronckhorst. Hij noemt het een achterbaks spel van mensen die alleen op geld zijn belust en helemaal niet bezig zijn met goede, duurzame bedoelingen.

Mensen juist de kerk weer binnenkrijgen

Op donderdag stappen twee Syrische kerkgangers de bus binnen: Osama en Janatte Abdul. Ze hebben elkaar ontmoet in de kerk toen ze allebei in een AZC zaten en kerken nu samen in Lochem, Gelderland. Met pijn in het hart moeten ze aanzien dat de kerken in Nederland steeds meer leeglopen; zelf doen ze er alles aan om mensen juist de kerk weer binnen te krijgen.

In 5 Dagen Helpt krijgt woongemeenschap Hoeve Sprey in Vorden - er wonen acht jongeren met een verstandelijke beperking - een partij hout van het kasteel en landgoed de Wildenborch om kippen- en varkenshokken van te bouwen.

Kerkgang, ontkerkelijking en sociale cohesie

Vrijdag, tijdens het slot van de 5 Dagen-week, komt alles samen. In de bus praat Waldy met Mirjam Arends, geboren in de gemeente Bronckhorst en na lange tijd weer teruggekeerd, en dominee Ruben den Hertog van de Protestantse Kerk in Vorden over kerkgang, ontkerkelijking en sociale cohesie. De dominee zoekt die zowel in en rond de kerk, voor Mirjam is de kerk inmiddels niets meer dan een gebouw, ze zoekt de betekenis daarbuiten.

Verslaggever Joris Kreugel krijgt na een week gesprekken met actievoerders tegen de komst van hoge windturbines in de gemeente eindelijk de wethouder te spreken. Hij vertelt waarom het belangrijk is dat de turbines er toch komen.

De actie voor Hoeve Sprey in Vorden wordt succesvol afgesloten. Er melden zich twee vrijwillige chauffeurs, dus op een mobiel varkenshok na zijn alle wensen van het echtpaar Anouk en Bram Sprey vervuld.

5 Dagen

5 Dagen: Jouw nieuws, jouw verhaal. Elke werkdag live van 20.00 tot 20.30 uur. De gele NPO Radio 1-bus staat elke week in een andere gemeente in het land.

Presentator in de bus is Jo van Egmond (op vrijdag Ajouad El Miloudi). Verslaggever ter plekke is Mirthe van der Drift.

Ster advertentie
Ster advertentie