Binnenland
WNL

Politievakbond: 'Agenten hebben geen vertrouwen meer in interne meldpunten'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Politievakbond: 'Agenten hebben geen vertrouwen meer in interne meldpunten'

Politieagenten hebben zo weinig vertrouwen in interne meldpunten bij de politie, dat zij daar niet durven aan te kloppen. Dat zegt voorzitter van Politievakbond ACP, Gerrit van de Kamp vandaag in WNL Haagse Lobby op NPO Radio 1. Van de Kamp pleit dan ook voor een extern meldpunt.

De voorzitter van de politievakbond reageerde op het plan van CDA-Tweede Kamerlid Chris van Dam. Hij pleit voor een speciale ombudsman bij de politie om agenten te beschermen. Het CDA wil dat er daarmee kritisch wordt gekeken naar integriteitsonderzoeken bij de Nationale Politie.

Video niet beschikbaar

Van Dam heeft zelf onderzoek gedaan naar politieagenten die werden onderworpen aan een integriteitsonderzoek. "Ik ben daarvan geschrokken," zegt Van Dam. "Dan heb ik het niet over de lekkende, corrupte agenten, maar de gewone diender waarbij een verdenking rijst." Bij die onderzoeken schiet de organisatie vaak door, zo zien zowel Van Dam als de Politievakbond.

Naast de problemen rond integriteitsonderzoeken ziet Van Dam ook veel problemen bij de manier waarop politieagenten met PTSS-klachten worden behandeld. Daarnaast wordt de eigen organisatie door politieagenten steeds minder gewaardeerd.

Wantrouwen

Van de Kamp herkent veel van de problemen die het Kamerlid schetst, maar ziet een ombudsman binnen de organisatie niet zitten. "Het vertrouwen in het interne proces is er gewoon niet. Er moet nu eerst zwaar geïnvesteerd worden in de interne behandeling van klachten. Tot die tijd moet je buiten de politie een club neerzetten die dat gaat doen."

Van de Kamp benadrukt dat een interne ombudsman hem "te ver" gaat. "Het belangrijkste verschil met het plan van Van Dam is dat wij een extern meldpunt willen. Voor de rest herkennen wij zeer wat hij in zijn onderzoeken tegenkomt."

'Zogenaamd onafhankelijk'

"Wij zien dat collega's alles wat er tot nu toe intern is georganiseerd met zeer veel wantrouwen bekijken, ook al is dat zogenaamd onafhankelijk," zegt Van de Kamp. "Daarom denken wij dat het beter is om dat buiten de politie te organiseren."

De politievakbond heeft al eerder gewaarschuwd voor de zeer wankele relatie tussen de politietop en de werkvloer, zo benadrukt Van de Kamp. "Dit onderzoek bevestigd dat heel duidelijk."

Ster advertentie
Ster advertentie