Binnenland
KRO-NCRV

Bart Berden (ROAZ): 'We gaan het waarschijnlijk redden op Brabantse IC's'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Bart Berden (ROAZ): 'We gaan het waarschijnlijk redden op Brabantse IC's'

Hij is nog voorzichtig positief, maar volgens Bart Berden, de voorzitter van het Regionaal Overleg Acute Zorg (ROAZ), lijken de Brabantse ziekenhuizen de grote toestroom van patiënten op hun IC’s aan te kunnen. "De berekeningen laten zien dat dat moet kunnen", zegt Berden in het radioprogramma 1 op 1.

"Dat is mede te danken aan het grote aantal overplaatsingen van patiënten naar ziekenhuizen in de rest van Nederland", prijst Berden, die ook bestuursvoorzitter is van het Tilburgse Elizabeth-Tweestedenziekenhuis, zijn landelijke collega’s.

Positieve prognoses

De meest recente prognoses zijn positief voor Brabant. De verwachting is dat de groei in het aantal coronapatiënten na komend weekend gaat afvlakken. "We gaan langzamerhand naar de top in het aantal patiënten. We verwachten dat we die in een dag of vier, vijf bereiken."

Berden denkt zelfs al na over de situatie waarin ziekenhuizen in andere provincies een piek krijgen te verduren op hun intensive cares. "We zijn onze capaciteit deze week verder aan het uitbreiden en kunnen dan ook weer patiënten terugnemen. Dat mag ook van ons verwacht worden."

Meerdere personeelsleden van het Tilburgse ziekenhuis werden dinsdag geconfronteerd met auto-inbraken, na een lange dag hard werken. "Treurig", noemt Berden dat, "gelukkig krijgen we veel bijval van de politie en zij hebben de camerabeelden."

Woensdagochtend was er voor het personeel 'een lichtpuntje', zegt Berden, toen koningin Maxima met een videoverbinding het personeel een hart onder de riem stak. "Ze was bijzonder empathisch."

Download de NPO Radio 1 app

Met onze app mis je niets. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1 app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie