Binnenland
NOS

Nog niet genoeg handtekeningen voor referendum 'aftapwet'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Nog niet genoeg handtekeningen voor referendum 'aftapwet'

Nog niet genoeg handtekeningen voor referendum De initiatiefnemers voor een referendum over de nieuwe Wet op de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten hebben inmiddels 179.000 van de benodigde 300.000 handtekeningen verzameld, laten ze weten aan de NOS.

Joost Schellevis over de sleepwet

Ze hebben nog twee weken om de overige 121.000 handtekeningen bijeen krijgen. In totaal hebben ze zes weken de tijd om aan de vereiste 300.000 handtekeningen te komen.

Kritiek

Door de wet krijgen de inlichtingendiensten ruimere bevoegdheden om het terrorisme te bestrijden. Zo mogen ze op grotere schaal internetverkeer aftappen.

De Tweede en Eerste Kamer hebben al ingestemd met de wet. Als er een referendum komt, treedt de wet op 1 januari toch in werking. Wel moet het parlement zich er bij een nee-stem opnieuw over buigen, mits de opkomstdrempel van 30 procent wordt gehaald.In het parlement was brede steun voor de wet, maar daarbuiten was veel kritiek. Naast privacy- en burgerrechtenorganisaties waren onder meer de Raad voor de Rechtspraak, de Autoriteit Persoonsgegevens en het College voor de Rechten van de Mens kritisch.

Ster advertentie
Ster advertentie