Binnenland

Hoe herken je de Aziatische hoornaar?

BNNVARA
foto: Pixabayfoto: Pixabay
  1. Nieuwschevron right
  2. Hoe herken je de Aziatische hoornaar?

Als je een grote wespachtige ziet vliegen, is de kans groot dat het een hoornaar is. Ze worden in deze tijd van het jaar veel gezien. Ook de Aziatische hoornaar kan in Nederland rondvliegen. Dit is een invasieve exoot. Maar hoe herken je deze hoornaar? Jan Smit van Eis Kenniscentrum Insecten legt de verschillen uit in Vroege Vogels.

De Aziatische hoornaar is niet veel gevaarlijker dan een gewone wesp, maar ze zijn wel een stuk groter. Als je gestoken wordt door een hoornaar doet dat niet meer of minder pijn dan een wespensteek. De pijn heeft vooral te maken met de plek waar je gestoken wordt. De Aziatische hoornaar is helemaal niet agressief zolang je hun nest met rust laat. Voor bijen zijn ze echter wel een groot gevaar want deze uitheemse wesp kan in een paar uur tijd een heel nest honingbijen uitmoorden. Imkers zijn dus niet erg blij dat deze wesp is overgekomen uit Azië en zich steeds verder uitspreid over Europa.

Bestrijding

In 2004 werd voor het eerst een Aziatische hoornaar gezien in Frankrijk. Deze wesp gedraagt zich als een invasieve exoot en rukt op naar het noorden. In september 2017 werd er voor het eerst een nest van de Aziatische hoornaar gevonden in Nederland. In 2014 heeft het Europees Parlement een verordening opgesteld met als doel de introductie, verspreiding en invloed van invasieve exoten te beperken. De Aziatische hoornaar staat op deze lijst en moet dus actief opgespoord en uitgeroeid worden.

Herkennen

Maar hoe herken je de Aziatische hoornaar zodat je er melding van kunt maken? Het verschil zie je hieronder. Zie je een Aziatische hoornaar? Meldingen worden bij voorkeur doorgegeven op waarneming.nl of gestuurd naar eis@naturalis.nl, voorzien van foto, datum en locatie.

Foto's: Mazzelmoaze en Rob Buiter. Tekst: EIS Kenniscentrum Insecten

Vroege Vogels: iedere zondagochtend van 07.00 tot 10.00 uur.

Vroege Vogels is hét programma over natuur en milieu. Op zondagochtend te beluisteren op NPO Radio 1 en vrijdagavond te zien op NPO 2. Like Vroege Vogels op Facebook of volg het programma op Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie