In dit huis in Reykjavik begon dertig jaar geleden het einde van de Koude Oorlog
- Nieuws
- In dit huis in Reykjavik begon dertig jaar geleden het einde van de Koude Oorlog
[KRO-NCRV] Deze week is het precies dertig jaar geleden dat de Amerikaanse president Ronald Reagan en Sovjet-leider Michail Gorbatsjov elkaar ontmoetten in het zogenoemde Höfði Huis in de IJslandse hoofdstad Reykjavik. Doel van de ontmoeting was het terugbrengen van het aantal kernwapens en om een einde te maken aan de Koude Oorlog. Speciaal ter gelegenheid van de dertigste verjaardag van deze ontmoeting werd afgelopen week het ‘Höfði Reykjavik Peace Centre’ opgericht. Verslaggever Martijn Grimmius bezocht het Höfði Huis en blikt onder meer terug met een diplomaat die er destijds nauw bij betrokken was.
Het Höfði huis is een wit houten landhuis, gebouwd in een Frans/Noorse stijl. Hier werden dertig jaar geleden de eerste stappen gezet richting het einde van de Koude Oorlog.
Anne Karen van de gemeente Reykjavik leidt me rond door het huis en laat me onder meer de plek zien waar de beroemde foto van de twee toenmalige wereldleiders is gemaakt. Ze vertelt onder meer dat er voor de kust van Reykjavik zeven schepen patrouilleerden die vanaf zee de veiligheid in de gaten moesten houden en om zo de ideale omstandigheden te creëren om de top te laten slagen.
Bekijk hier de reportage:
Slapen bij IJslandse gezinnen
Sigridur Snævarr werkt op het ministerie van Buitenlandse Zaken in IJsland en bekleedde diverse ambassadeursposten. In 1986 was het haar taak om alle toegestroomde pers in goede banen te leiden. Zij vertelt dat met een speciale wet werden drie hotels tijdelijk door de overheid geconfisqueerd en veel journalisten logeerden noodgedwongen bij IJslandse gezinnen.
IJsland zat volgens Snævarr in 1986 in de lift. Het won de miss world verkiezing, leverde de sterkste man van de wereld én organiseerde ook nog eens deze top. IJsland deed internationaal mee. Uiteindelijk kwam het toch niet tot een akkoord, tot grote teleurstelling van onder meer Sigridur Snævarr. Zij, en vele IJslanders met haar, dachten dat er sowieso wel een akkoord zou komen. Reagan en Gorbatsjov waren toch niet voor niets naar IJsland gekomen. Dít zou hét moment worden waarop IJsland en Reykjavik wereldfaam zouden maken.
Basis voor nucleaire akkoorden
Toch wordt met de kennis van nu de ontmoeting tussen Reagan en Gorbatsjov in Reykjavik wel degelijk gezien als het begin van het einde van de Koude Oorlog. Hier werd de basis gelegd voor latere nucleaire akkoorden.
Om dit extra kracht bij te zetten werd afgelopen week het Höfði Reykjavik Peace Centre opgezet. Pia Hansson leidt vanuit de universiteit van IJsland dit Centrum voor Vrede, dat onder meer is bedoeld om Reykjavik als Vredesstad meer op de kaart te zetten.
Hoe mooi zou het zijn als huidige wereldleiders naar het Höfði huis zullen komen om een eind te maken aan hun conflicten. Pia Hansson ziet het wel zitten. Reagan en Gorbatsjov kwamen ook niet een concrete afspraak, maar er werd een pad gelegd, er werd een dialoog gestart, ze leerden elkaar beter kennen en er werd iets van een vertrouwensband opgebouwd. Het Höfði huis voorzag daarin en wellicht zal het in de toekomst opnieuw die rol vervullen als het Höfði Reykjavik Peace Centre.