Binnenland
NOS

'Fipronil-affaire is een ramp voor de getroffen kippenboeren'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Fipronil-affaire is een ramp voor de getroffen kippenboeren'

De kippenboeren die zaken hebben gedaan met Chickfriend, zijn getroffen door een ramp. Zo omschrijft Erik Hubers van LTO de consequenties van het gebruik van fipronil door Chickfriend in het NOS Radio 1 Journaal.

Chickfriend was een nieuw bedrijf voor luizenbestrijding en wilde vermoedelijk goede resultaten laten zien, zegt Hubers. "Er is een illegaal middel gemengd door een legaal middel. Alleen het legale middel stond op de bon. De getroffen boeren hebben te goeder trouw gehandeld."

Etherische oliën

De luizen zouden volgens Chickfriend bestreden worden met behulp van etherische oliën, zoals menthol- en eucalyptusolie. "Dat heeft nauwelijks nawerking." Aan dat mengsel werd volgens Hubers fipronil toegevoegd, een verboden en schadelijk middel dat ook in de eieren terechtkomt. De NVWA waarschuwde daar gisteren voor.

De schade loopt per boerderij in de tonnen. "De stal is besmet en blijft het middel afgeven aan de kippen zolang die niet is schoongemaakt." De stof kan binnen 6 tot 8 weken uit de kippen verdwijnen, waarna ze weer geschikt zijn voor de leg. Volgens Hubers bestaat er ook nog een mogelijkheid dat de kippen geruimd zullen moeten worden.

Kostenpost

Hoe de stallen schoongemaakt moeten worden, is nog niet zeker. Toxicoloog Martin van de Berg is betrokken bij het zoeken naar een oplossing en zegt dat een aantal opties wordt onderzocht. "Het is een unieke situatie, dus we zijn er nog niet helemaal uit. Maar het moet mogelijk zijn de stallen weer schoon te krijgen."

De kippenboeren zullen vermoedelijk voor alle kosten opdraaien, zegt Hubers. "De overheid heeft geen voorzieningen voor dergelijke gevallen. En de schade verhalen op Chickfriend zal ook lastig worden, want dat is maar een klein bedrijf." Het is nog onbekend hoeveel kippenbedrijven getroffen zijn, maar zeker enkele tientallen.

Chickfriend heeft nog niet gereageerd.

Ster advertentie
Ster advertentie