Binnenland
MAX

'Meeste mensen weten niet dat alcohol kans op kanker verhoogt'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Meeste mensen weten niet dat alcohol kans op kanker verhoogt'

Een glaasje bij het koken, en vooruit, daarna nog één bij het eten. Heel gewoon, voor velen. Wat weinig mensen weten, is dat er een direct verband bestaat tussen borstkanker en alcoholgebruik.

Een vrouw die meer drinkt dan een glas per dag, heeft een verhoogd risico op borstkanker. En hoe meer je drinkt, hoe groter het risico op kanker. Ook bij mannen is de relatie tussen alcohol en het risico op kanker aangetoond. Maar mannen kunnen wel 2 glazen per dag drinken zonder dat er een evident extra risico op het ontwikkelen van kanker ontstaat. Maar meer drinken dan dat levert ook bij mannen een verhoogd risico op kanker op.

Relatie alcohol en borstkanker onderbelicht

Dat vrouwen gevoeliger zijn, heeft te maken met hormonen. Alcohol verhoogt bij vrouwen de oestrogeenspiegel. Maar er zijn ook andere factoren die de risico’s verhogen.

“Er zijn meerdere mechanismen bij alcohol die maken dat het van invloed is op het krijgen van ziekten. Naast alcohol zijn er ook allerlei lifestyle gerelateerde factoren die een rol spelen bij het ontwikkelen van een verhoogd risico op kanker”, vertelt Marjolein de Jong van het Alexander Monro Ziekenhuis in Nieuwsweekend.

Caroline Grip kreeg twee jaar geleden de diagnose borstkanker. Toen ze de diagnose kreeg, vroeg ze zich af of dit misschien te maken kon hebben met alcoholgebruik. Een zoektocht op Google bevestigde al snel dat de relatie tussen alcoholgebruik en bortstkanker er inderdaad is. “Hoe kan het dat we dit niet weten”, vroeg ze zich af.

Stoppen met alcohol?

"Toen ik klaar was met m’n chemo’s en na een tijdje merkte dat het drinken van een glaasje er toch weer langzaam insloop, veroorzaakte dat bij mij zo’n angst dat ik een half jaar besloot om nooit meer te drinken. Ik kan het niet meer aan mezelf verkopen als misschien daardoor de kanker terugkomt."

“Stoppen helpt zeker”, vertelt De Jong “met name als het alcoholgebruik lastig doseerbaar voor je is. Maar er zijn ook heel veel mensen die wel kunnen doseren en daarvan hopen we dat de kennis over de verhoogde risico zal helpen om te minderen."

Ster advertentie
Ster advertentie