Beroerd broedseizoen kool- en pimpelmees
- Nieuws
- Beroerd broedseizoen kool- en pimpelmees
De koolmezen en pimpelmezen stevenen af op een dramatisch broedseizoen. Wat is er aan de hand?
De eerste signalen van een zeer slecht broedseizoen voor kool- en pimpelmezen druppelen binnen, meldt de website Nature Today. In het begin van het seizoen wisselden warme en koude periodes elkaar af en zorgden ervoor dat broedsels verlaten werden en verloren gingen. Regenval en wind hebben de laatste tijd de voedselsituatie negatief beïnvloed.
Rupsenpiek
Normaal wachten mezen in maart en april totdat de eiken, en andere boomsoorten, bladeren krijgen. Deze jonge bladeren zijn namelijk voedsel voor de rupsen. Als de rupsen dik genoeg zijn dan zijn zij weer stapelvoedsel voor de mezenjongen die daarmee in goede gezondheid kunnen opgroeien en uitvliegen. Mezen wachten op een rupsenpiek maar schatten dit niet altijd goed in.
Als de rupsenpiek later komt dan kunnen de mezenouders besluiten tot een legpauze, maar ze kunnen ook een broedstop inzetten waarmee de inhoud van de eieren wel levend wordt gehouden maar de embryo’s niet verder groeien. De eieren komen dan op een later tijdstip uit. Als de rupsenpiek wel goed ingeschat is, maar het aantal rupsen valt tegen of er treedt ineens een koude periode op waardoor de rupsen niet genoeg groeien, dan mislukt weliswaar het eerste legsel maar kunnen de ouders nog massaal besluiten tot een nog een legsel.
Alles zit tegen
In het huidige broedseizoen lijkt alles tegen te zitten: de eileg is laat gestart en de legsels zijn klein, er zijn legpauzes en broedstops ingetreden maar nog steeds zijn een groot deel van de kuikens verlaten of dood gegaan. Helaas worden ook vervolglegsels nog slechts mondjesmaat gezien, maar erger nog, er worden bijna geen rupsen gezien of gehoord; algemeen voedselgebrek voor de jongen lijkt dan ook de oorzaak te zijn van de stille ramp die nu plaatsvindt.
Bron: Nature Today