Binnenland
WNL

Valstar (VVD) denkt aan verplichte corona- of bloedtest voor migranten die uitzet blokkeren door test te weigeren

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Valstar (VVD) denkt aan verplichte corona- of bloedtest voor migranten die uitzet blokkeren door test te weigeren

Het kabinet weet vooralsnog niet hoe ervoor te zorgen dat migranten hun uitzetting niet meer kunnen frustreren door een coronatest te weigeren. Een motie van VVD-Kamerlid Peter Valstar om te onderzoeken of zo’n test kan worden afgedwongen werd al eerder gesteund door een Kamermeerderheid, maar maanden later is er nog geen oplossing.

Het gaat hierbij om uitgeprocedeerde asielzoekers die gewoonweg weg moeten omdat ze niet in aanmerking komen voor asiel. Maar er is ook een groep die niet in aanmerking komt voor asiel omdat ze al in een ander Europees land asiel hebben aangevraagd, zo legt Valstar uit. “Dat noemen ze de zogenaamde Dublinclaimanten. Als zij die coronatest weigeren, blijven ze hier in Nederland. Dan gaan ze na vier maanden opnieuw de asielprocedure in.”

Verplichte bloedafname

Volgens Valstar kun je er op verschillende manieren voor zorgen om deze uitgeprocedeerde asielzoekers alsnog uitgezet te krijgen. “Zoals door een verplichte coronatest.” In landen als Denemarken of Duitsland is dit al het geval, benadrukt hij.

Maar Valstar denkt ook aan een verplichte bloedafname. “Ik zag dat de Duitse politie dat heeft gedaan”, zegt Valstar. De politie heeft in Zuid-Duitsland bloed afgenomen bij mensen die ervan verdacht werden een vals vaccinatiebewijs te hebben gebruikt. “Dat kan de politie hier in Nederland ook doen. Dat is een uitzondering op artikel 11 van de Grondwet”, zegt de VVD’er. In artikel 11 valt te lezen: Ieder heeft, behoudens bij of krachtens de wet te stellen beperkingen, recht op onaantastbaarheid van zijn lichaam.

“Het maakt me niet uit hóé ze het doen, ik vind gewoon dat deze mensen misbruik maken van de situatie”, zegt Valstar.

Strafbaar stellen

Als dit allemaal niet mogelijk is, moeten ze gewoon vastgezet kunnen worden, vindt Valstar. “Als je hier moedwillig de boel frustreert, dat ze weten dat ze achter de tralies komen te zitten.” Onlangs heeft het nieuwe kabinet namelijk nog afgesproken dat het niet meewerken aan vertrek strafbaar gesteld kan worden, zo beklemtoont het Kamerlid. In het coalitieakkoord staat dat uitgeprocedeerde asielzoekers die niet meewerken aan hun vertrek voortaan wettelijk ongewenst worden verklaard

Want zolang de coronacrisis niet voorbij is, blijven de aantallen oplopen, zegt het VVD-Kamerlid. “En deze mensen houden wel de bedden bezet voor andere mensen. Die zorgen er uiteindelijk wel voor of er nog een azc geopend moet worden.”

Uiterlijk deze maand geeft het kabinet meer uitleg over hoe dit probleem aangepakt gaat worden.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie