Binnenland
KRO-NCRV

Voorzitter GGD'en Rouvoet: 'Als percentage besmettingen blijft oplopen, valt daar niet tegenop te testen'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Voorzitter GGD'en Rouvoet: 'Als percentage besmettingen blijft oplopen, valt daar niet tegenop te testen'

Voorzitter van de koepelorganisatie van GGD'en André Rouvoet vraagt zich af hoelang bron- en contactonderzoek zinvol is. "Je kunt opschalen naar honderdduizend testen, maar als het percentage besmettingen zoals nu zes procent is, dan is daar niet tegenop te testen." Daarmee bestrijd je volgens Rouvoet het virus niet.

Rouvoet, sinds augustus voorzitter van GGD-GHOR (de koepel van 25 regionale GGD’en), heeft begrip voor organisaties als de politie en basisscholen die eigen initiatieven opstarten om hun personeel te laten testen, maar waarschuwt voor de gevolgen. "Er ontstaat een foutief beeld dat er een andere commerciële markt is. Het gaat soms om dezelfde materialen waarvan we al een tekort hebben bij de GGD-teststraten. We concurreren nu met elkaar over dezelfde testmaterialen", zegt Rouvoet.

Het enige verschil is volgens Rouvoet dat er op de commerciële markt een hogere prijs betaald wordt. "Nu krijgen wij soms minder dan afgesproken."

Opschalen is nu zinloos

Het tekort aan testmateriaal en te krappe laboratorium-capaciteit is volgens Rouvoet de reden dat opschalen van teststraten of callcenters zinloos is. "Je kunt wel teststraten openen, maar als er vervolgens niet getest kan worden, heb je daar niks aan." De verantwoordelijkheid voor het aankopen van materiaal en afspraken met laboratoria ligt niet bij de GGD'en maar loopt via het ministerie van Volksgezondheid.

Minister De Jonge heeft toegezegd binnen twee, drie weken voor voldoende capaciteit en materiaal te zorgen om wel op te kunnen schalen. En dat is hoognodig nu zelfs de voorrangslijn overbelast is en mensen daar soms niemand te pakken krijgen. Rouvoet: "Dat is heel pijnlijk. Tegelijkertijd zijn er mensen die soms twee of drie keer per week bellen. Daarom doe ik ook een appèl op de samenleving: bel alleen als je klachten hebt, houd je aan afspraken en overbelast het systeem niet."

Geen eindeloze voorrang

"We kunnen ook niet eindeloos voorrang geven en capaciteit bij het brede publiek weg blijven halen", zegt Rouvoet. "Wees dus niet laconiek als organisatie. Test alleen degenen die het echt nodig hebben: de leraar die niet vervangen kan worden, een zorgmedewerker die contact heeft." Zolang er mensen onnodig gebruik maken van de teststraten, drukken zij mensen die het nodig hebben eruit, legt Rouvoet uit.

André Rouvoet over de druk op de GGD’en

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie