Binnenland
EO

'We zijn dichter bij een vaccin dan we denken'

foto: Pixabayfoto: Pixabay
  1. Nieuwschevron right
  2. 'We zijn dichter bij een vaccin dan we denken'

Volgens celbioloog Eelco van Anken en professor cellulaire eiwitchemie Ineke Braakman is de oplossing voor de bestrijding van COVID-19 dichterbij dan we denken. In Dit is de Dag praten de twee wetenschappers over andere perspectieven op de bestrijding van het virus.

Braakman denkt dat we een verzwakte vorm van het virus moeten vinden om zo het virus tegen te gaan. "Eigenlijk is een verzwakt virus het allerbeste vaccin, er zijn namelijk wel meer levende verzwakte virussen. Bij een levend verzwakt virus is de immuunrespons het meest vergelijkbaar met een echt virus", aldus de hoogleraar.

Volgens Van Anken, die werkzaam is in Milaan kunnen we leren van de aanpak van polio en de mazelen: "Het gaat om de manier van redeneren die ten grondslag van het poliovaccin lag, die moeten we nu ook gebruiken."

Korte termijn

Volgens Van Anken is het niet gevaarlijk om mensen te infecteren met een verzwakt virus, om zo het afweersysteem te activeren."Het virus gaat zijn eigen vaccin bedenken, de test is eigenlijk al gedaan."

Braakman denkt dat de kans groot is dat dit slaagt: "Als we alle informatie aan elkaar koppelen dan kunnen we op korte termijn stammen identificeren waarmee we dit kunnen doen." Braakman denkt dat mensen wel bereid zijn om mee te helpen. "Er zijn nu al veel mensen die zeggen: geef mij dat virus maar, dan help ik met de groepsimmuniteit."

'Coronavaccin ligt voor het oprapen'

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie