Binnenland
NOSNTR

Burgemeester Weert over asielzoekersoverlast: 'zo kan het niet langer'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Burgemeester Weert over asielzoekersoverlast: 'zo kan het niet langer'

De burgemeester van Weert wil zo snel mogelijk af van een groep asielzoekers die voor overlast zorgt. Ze intimideren, zijn verslaafd aan drank en drugs, stelen en vechten, zegt Jos Heijmans. “Het loopt de spuigaten uit.”

Het gaat om economische vluchtelingen uit veilige Noord-Afrikaanse landen die eerst in andere landen waren, daar de procedure afwachtten en net voordat ze terug moesten, naar Nederland kwamen, zegt de burgervader. De asielzoekers maken in verschillende landen gebruik van de juridische procedures waar iedereen in Europa recht op heeft. “Dan gaat het heel lang duren en ondertussen misdragen ze zich.”

Anderhalf jaar geleden had Weert te maken met eenvergelijkbare groep. Toen was de overlast voornamelijk in de binnenstad en inandere steden in Zuid- en Midden-Limburg. Heijmans kondigde een noodbevel af,de asielzoekers moesten in het azc blijven. “Met een noodbevel schiet ik nuniets op, omdat de problemen ook op het azc zelf zijn. Echte vluchtelingenvoelen zich ook geïntimideerd.”

Morgen houdt Heijmans een crisisberaad met onder meer OM en politie. “We gaan kijken hoe we hier zo snel mogelijk een eind aan kunnen maken.” De burgemeester wil dat het COA zorgt voor een tijdelijke oplossing.“Maar ik wil ook een definitieve oplossing. Deze mensen moeten terug, hoe dan ook. De staatssecretaris wordt natuurlijk gehinderd door alle procedures, maar als ze zich niet gedragen zoals ze zich horen te gedragen, dan moeten er toch maatregelen komen. Zo kan het niet langer.”

Beluister hierboven het interview met Heijmans

Burgemeester Weert over overlast asielzoekers: "zo kan het niet langer”

Ster advertentie
Ster advertentie