Binnenland
BNNVARA

Mosselbanken goed voor natuurherstel

foto: Johan van de Koppelfoto: Johan van de Koppel
  1. Nieuwschevron right
  2. Mosselbanken goed voor natuurherstel

Mosselbanken zijn de koraalriffen van de Waddenzee. Zo trekken ze allerlei vissen, vogels en kleine organismen aan. Het grote geheim van deze aantrekkingskracht zit hem in de patronen die mossels vormen in een mosselbank. Het zijn natuurlijke patronen. Dit blijkt uit onderzoek van het NIOZ, de Radboud Universiteit en Duke University. NIOZ-onderzoeker Johan van de Koppel is zondag bij Vroege Vogels te gast om te vertellen over de bijzondere eigenschappen van deze natuurlijke patronen.

Mosselpatronen kunnen natuurherstel helpen - intro

Mosselpatronen kunnen natuurherstel helpen

Biobouwers

Een mosselbank ontstaat wanneer mossellarven zich in het voorjaar massaal op de drooggevallen getijdeplaten vestigen en uitgroeien tot kleine mosseltjes die samen een bank vormen. In zo’n bank ontwikkelt zich een duidelijke organisatie. Wanneer je ze vanuit de lucht bekijkt, valt direct op dat de platen strepen vertonen. Daarbij liggen de mosselen in min-of-meer rechte banden van ongeveer 2-3 meter breed op de wadplaten. Binnen deze banden vormen mosselen weer een netvormig patroon, waarbij de mosselen lange strengen vormen van 2-3 mosselen dik. Met deze patronen werken mosselen, net als andere dieren zoals vissen in een school of vogels in een zwerm, nauw met elkaar samen. Zo kunnen ze én effectief voedsel vergaren, én elkaar beschermen tegen stormen en getijdenwisselingen.

Natuurlijke mosselbanken in de Waddenzee, fotograaf Johan van de Koppel.

Ruimtelijke structuur voor natuurherstel

Uit het onderzoek blijkt dat de ruimtelijke structuur van mosselpatronen het omringende ecosysteem weerbaarder maakt tegen verstoringen. De mosselbanken zijn dus goed voor het natuurherstel. In de natuur zijn veel meer voorbeelden van dit soort natuurlijke patronen. Denk bijvoorbeeld aan de wiskundig gelijke duinenrijen. Onderzoekers kijken nu hoe ze natuurlijke ruimtelijke structuren in kunnen zetten om natuurherstel te bevorderen.

Elke zondagochtend hoor je in Vroege Vogels op NPO Radio 1 nog meer over de natuur in Nederland en ver daarbuiten. Het programma wordt elke zondag uitgezonden tussen 7.00 en 10.00 uur.

Ster advertentie
Ster advertentie