Binnenland
EO

D66 wil opfokverbod: boeren boos

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. D66 wil opfokverbod: boeren boos

D66-Tweede Kamerlid Tjeerd de Groot wil dat de vleessector een gedeeltelijk fokverbod instelt nu steeds meer slachthuizen besmettingshaarden van het coronavirus lijken te zijn. "Over 2 weken staan de stallen overvol als de slachthuizen sluiten. Dat krijg je problemen met dierenwelzijn", zegt de Groot in Dit Is De Dag. Land- en tuinbouwkoepel LTO Nederland is woedend over de plannen van D66.

Opnieuw is vandaag een vleesverwerkingsbedrijf gesloten nadat meerdere medewerkers besmet bleken met het coronavirus. Volgens Tweede Kamerlid Tjeerd de Groot is er geen reden om aan te nemen dat de situatie beter is geregeld in de ruim 200 andere vleesverwerkingsbedrijven die Nederland rijk is.

Een gedeeltelijk fokverbod is volgens hem daarom noodzakelijk: "Je moet voorkomen dat de stallen straks overvol staan omdat de dieren niet geslacht kunnen worden. Je moet dus zorgen dat varkens minder snel groeien, door ze anders te voeren. En kippen kun je minder eieren laten uitbroeden."

'Geen oplossing'

Land- en tuinbouwkoepel LTO Nederland begrijpt niets van de plannen en is boos. "Wat de heer De Groot doet is het probleem van slachthuizen op het bordje van de veehouderij leggen", zegt Dirk Bruins, van LTO Nederland.

"Het is geen oplossing. Een fokverbod heeft pas over een paar maanden effect: een varken draagt 3 weken, 3 weken en 3 dagen. Als je fokverbod instelt dan zie je de resultaten pas over een langere termijn. Ik mag toch hopen dat de problemen morgen opgelost zullen zijn en niet nog maanden gaan duren. De slachthuizen hebben dit op te lossen en niet de boeren," aldus Bruins.

Ster advertentie
Ster advertentie