Binnenland

'Anonieme spermadonoren, maak u bekend!'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Anonieme spermadonoren, maak u bekend!'

[AVROTROS] Hij was begin twintig en wilde de wereld verbeteren. Toen de kans zich voordeed om 'manloze' vrouwen met een kinderwens een handje te helpen, hoefde hij dan ook geen twee keer na te denken. Jim van Beusekom meldde zich aan bij de spermabank. Want bloed doneren deed hij al: waarom dit andere menselijke sap niet ook? Inmiddels heeft hij drie kinderen die dankzij hem verwekt zijn ontmoet. En het terugvinden van je kinderen, dat kan Jim iedereen aanraden. “Het is toch echt een verrijking,” zegt hij in Radio EenVandaag.

Toen Jim zo’n dertig jaar geleden zijn sperma doneerde, kon dat nog gewoon anoniem. Voor 2004 zijn er zo’n 40.000 kinderen verwekt met anoniem zaad. Ook kinderen van Jim lopen daartussen, maar tegenwoordig is de 63-jarige niet meer zo anoniem. Jim heeft maar liefst drie van zijn donorkinderen teruggevonden, dankzij de KID-DNA Databank van Fiom, een organisatie die donorkinderen helpt bij afstammingsvragen.

Quote

Mijn kinderen hebben het recht te weten wie hun vader is

Jim

Jim weet nog goed toen hij twee jaar geleden gebeld werd door het Fiom met het bericht dat er een match was gevonden. Drie matches, zelfs. Niet veel later kon hij ze al ontmoeten. "Ik wist natuurlijk dat er een aantal kinderen van mij rondliepen. Vroeger kon dat anoniem, maar nu dat niet meer zo is vind ik dat mijn kinderen recht hebben om te weten wie hun vader is. Drie tegelijk had ik toch echt niet verwacht." Jim Werd goed begeleid door Fiom. "Er is een dag georganiseerd om elkaar te ontmoeten. Een van de drie schreef voor de tijd een mail. Daar was ik al erg door geraakt. Ik zie veel gelijkenissen met mijzelf."

Inmiddels heeft Jim contact met zijn drie kinderen. "Het is niet zo dat we de deur bij elkaar plat lopen. We weten elkaar te vinden, maar zien elkaar niet wekelijks."

Spermadonor worden?

Volgens het Centrum voor Vruchtbaarheid is er een tekort aan spermadonoren. Gezonde mannen tussen de 18 en 45 jaar kunnen zich aanmelden. Na de aanmelding, waarbij de toekomstig donor een vragenlijst moet invullen, volgt er een uitgebreid bloed en urine-onderzoek. Er wordt getest op seksueel overdraagbare aandoeningen zoals HIV, hepatitis-B en gonorroe. Daarnaast wordt ook het sperma onderzocht op de hoeveelheid en beweeglijkheid van de zaadcellen.

Op basis van het intakegesprek en de onderzoeken beslist de klinisch embryoloog i.o.m. de arts of je geschikt bent als donor.
Als je geschikt bent vindt er nog een evaluatiegesprek met de arts plaats. Je krijgt hier uitleg over de Stichting Donorgegevens Kunstmatige Bevruchting in Den Haag, de spermadonorovereenkomst en het donorpaspoort.
Als het donorpaspoort is ingevuld en de overeenkomst is ondertekend, ben je officieel spermadonor. Er wordt afspraken gemaakt over het doneren sperma. Meer informatie is te vinden bij Stichting Donorgegevens.

Luister hier het gesprek terug:

“Anonieme spermadonoren, maak u bekend!”

Ster advertentie
Ster advertentie