Binnenland
AVROTROS

Meldingen illegale prostitutie verdubbeld: 'Signalen moeten nog beter herkend worden'

foto: Pexelsfoto: Pexels
  1. Nieuwschevron right
  2. Meldingen illegale prostitutie verdubbeld: 'Signalen moeten nog beter herkend worden'

Seksclubs zijn nog dicht en dat leidt tot meer illegale prostitutie. Dat blijkt uit een verdubbeling van het aantal meldingen hierover bij Meld Misdaad Anoniem en ook Koninklijke Horeca Nederland signaleert een stijging in illegale hotelprostitutie. Een deel hiervan is minderjarig. Hoe kan dit probleem aangepakt worden? En is de inzet van online lokprofielen, zoals onlangs voor het eerst gedaan werd, hét wapen in de strijd tegen seksuele uitbuiting van minderjarigen?

Video niet beschikbaar

Céline Verheijen van Defence for Children kan geen exacte cijfers geven over illegale prostitutie, omdat die zich in de verborgenheid afspeelt. De politie ontving voor de coronacrisis ongeveer per jaar 100 signalen van illegale prostitutie vanuit hotels en ongeveer tientallen signalen vanuit vakantieparken. Het vermoeden is dat de cijfers in 2020 veel meer zijn.

Online ronselen

Cijfers over minderjarigen zijn nog moeilijker te achterhalen. De nationale rapporteur schat dat er jaarlijks meer dan 1300 minderjarigen worden uitgebuit in de prostitutie, waarvan slechts 10 procent in beeld is. Maar ook dit zijn cijfers van vóór 2020.

Kinderen worden geronseld via internet. "Loverboys zoeken contact via social media, winnen hun vertrouwen en daarna vragen ze om naaktbeelden of webcamseks. Met dat beeldmateriaal wordt de minderjarige gechanteerd. Ook gebruiken ze geweld tegen slachtoffers of dreigen ze hun familie iets aan te doen. Vervolgens worden er advertenties online gezet en vaste klanten getipt en wordt het slachtoffer naar een hotel gebracht."

'Taboe moet eraf'

Om dit te voorkomen is er een aantal mogelijkheden vertelt Verheijen. "De aangifteprocedure zou makkelijker gemaakt moeten worden. De drempel voor kinderen ligt nu te hoog. Maar ook de omgeving van kinderen moeten we oproepen alerter te zijn, bijvoorbeeld als je kind ineens ander gedrag vertoont. En als laatste: maak het bespreekbaar in het onderwijs. Het taboe moet eraf. Ook bij ouders. Als er beeldmateriaal gemaakt is van je kind, bespreek het."

"Wat betreft de hotels en vakantieparken zullen er zeker mensen zijn die wegkijken. Het is niet altijd makkelijk signalen op te vangen. Dus daarom dient personeel getraind te zijn in het herkennen van signalen. En dat zij ook optreden als zij signalen zien."

Inzet lokprofiel tegen seksuele uitbuiting minderjarigen

Ster advertentie
Ster advertentie