Binnenland
NOSNTR

Twintig keer bellen voor een Janssen-vaccin: 'Dit overweldigt ons ook'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Twintig keer bellen voor een Janssen-vaccin: 'Dit overweldigt ons ook'

Nederlanders probeerden vandaag massaal om een afspraak te maken voor een prik met het Janssen-vaccin. Al snel na het openen van het speciale Janssen-telefoonnummer raakte de lijn van de GGD overbelast.

"Het was een beetje erg druk", zei Jaap Donker van GGD GHOR Nederland in Nieuws en Co. "Onze lijnen staan geprepareerd voor heel veel bellers. We hadden 35-honderd mensen aan de lijnen zitten speciaal voor het Janssen-vaccin, maar de toeloop was zó gigantisch dat de lijnen er helaas uitploften."

Er werd met man en macht gewerkt om de lijnen weer werkend te krijgen, dat lukte uiteindelijk. "Maar we vroegen ook om niet honderden keren achter elkaar te bellen als u merkt dat de lijn bezet is", zei Donker.

Op internet waren veel berichten van mensen te lezen die inderdaad honderden keren naar de GGD-lijn hadden gebeld.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Zo'n 400.000 mensen probeerden een Janssen-afspraak in te plannen. Die mensen waren goed voor zo'n 4,4 miljoen telefoontjes, dus dat zijn gemiddeld meer dan 20 telefoontjes per beller. Uiteindelijk is het volgens de GGD zo'n ruim 70.000 mensen daadwerkelijk gelukt om een afspraak te maken maken. "Er is heel veel animo voor. Dat juichen we toe."

Maar deze drukte had de GGD niet verwacht. "Wat we zagen is dat er wel animo voor Janssen was. Dit overweldigt ons ook. We denken dat dit komt, omdat er bij dit vaccin maar één prik nodig is. Er zijn heel veel mensen die weer hun leven willen leven, of mensen die nu écht op vakantie willen."

Priknachten

Er komen ook priknachten. "We zien op een aantal plekken in het land dat de animo heel hoog is, bijvoorbeeld in Utrecht. Daar hebben we besloten om extra openingstijden te creëren, zodat we ons normale programma ook door kunnen laten gaan. Voor dit vaccin gaan we ook een aantal avonden en nachten open om mensen te ontvangen."

Bij de priknacht in Utrecht wordt feestelijk aangepakt. Daar komt een dj plaatjes draaien.

Jaap Donker van GGD GHOR Nederland over de belangstelling voor Janssen

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie