Binnenland
AVROTROS

Drie dagen kamperen met je buren in het park: het kan op de Buurtcamping

foto: Buurtcampingfoto: Buurtcamping
  1. Nieuwschevron right
  2. Drie dagen kamperen met je buren in het park: het kan op de Buurtcamping

De afgelopen zomer werden in 35 parken door heel Nederland Buurtcampings georganiseerd. Daarmee is het populairder dan ooit. En de Buurtcamping lijkt op een gewone camping, maar is gewoon in het park om de hoek.

Video niet beschikbaar

Camping in het park

Toch verschilt de Buurtcamping wel degelijk van de 'gewone' camping. De Buurtcamping verschijnt drie dagen lang in een park in de stad. Van Maastricht tot Leeuwarden en van Den Haag tot Groningen. Door het hele land vieren mensen een weekend lang vakantie met hun buren in het park.

Het idee voor de Buurtcamping ontstond zes jaar geleden vanuit de persoonlijke behoefte van initiatiefnemer Roderik Schaepman. Hij groeide op in het Drentse dorpje Nieuw-Roden. Daarna kwam hij naar Amsterdam.

'Eigen bubbel'

"Ik miste mijn kleine dorpje waar mensen elkaar groetten en hielpen. Dat was in de stad echt heel anders. Mensen komen niet buiten hun eigen bubbel. Ik ben toen begonnen met een buurtborrel en een buurtbarbecue. Daarna ontstond het idee voor een camping. Dat bleek echt een succes. Het werkte goed om elkaar beter te leren kennen."

Sinds 2013 is het aantal deelnemende parken jaarlijks gegroeid. Elk park telt tijdens een kampeerweekend zo'n 200 tot 300 kampeerplekken. Opvallend, gezien de kritiek op de steeds meer individualistische maatschappij. "Ik had niet verwacht dat het zo groot zou worden", zegt Schaepman.

'Minder plekken voor ontmoeting'

"Er zijn veel kloven in de samenleving. Je had al de inkomenskloof, de religiekloof en daar is nu ook nog eens de klimaatkloof bij gekomen. We zijn meer naar elkaar aan het schreeuwen dan naar elkaar aan het luisteren. Er zijn steeds minder plekken voor ontmoeting in de samenleving."

"Wij doen dit niet voor één bepaalde doelgroep. In onze werving zoeken we juist heel bewust naar diversiteit." Schaepman en zijn collega's hanteren daarom een vaste verdeling van de kampeerplekken.

'Zingen bij het kampvuur'

Zo gaat eenderde van de plekken naar mensen met een laag inkomen die normaal niet op vakantie kunnen. De overige plekken worden voor eenderde vergeven aan vrijwilligers en voor het andere deel verkocht aan mensen die voor een kampeerplaats betalen. Die diversiteit aan gasten zorgt voor mooie verhalen.

"In Maastricht kwam een vrouw van dertig die nog nooit in har leven had gekampeerd", vertelt Roderik Schaepman. "Dat vind ik mooi. Maar zo vind ik het ook mooi dat een bekakte dame van 80 jaar met wat tegenzin kwam, maar uiteindelijk liedjes aan het zingen was bij het kampvuur."

'Dakloze naast een gezinnetje'

De kracht van de Buurtcamping zit volgens Schaepman in de ontmoeting tussen mensen uit verschillende werelden. "Het is heel mooi om bijvoorbeeld een dakloze naast een gezinnetje te zien. De dakloze denkt: 'Die mensen zitten in het park waar ik normaal mijn troep achterlaat'. En het gezin ziet: 'Die man is net zoals wijzelf, maar hij heeft pech gehad'."

Schaepman verwacht dat het aantal Buurtcampings de komende jaren zal stijgen. Er liggen voor volgende zomer alweer veel verzoeken. "Wij dromen van een landelijke feestdag waarop heel Nederland samen de vakantie aftrapt op de camping. Het is een simpele oplossing voor een moeilijke vakantie. Het is gewoon een kleine minivakantie met je buurt. Met nog eens twee voordelen: Je bent er zo en je spreekt de taal."

Ster advertentie
Ster advertentie