Binnenland
BNNVARA

Puppycursus in tijden van corona: Kim heeft al 90 instructiefilmpjes online staan

foto: Hondenschool Kimfoto: Hondenschool Kim
  1. Nieuwschevron right
  2. Puppycursus in tijden van corona: Kim heeft al 90 instructiefilmpjes online staan

'Omdenken' is nu extra belangrijk voor ondernemers. "Nu zitten we in een situatie dat je geen andere optie hebt dan er wat van te maken, dus we moeten wel", zegt Berthold Gunster in Astrid out of the Box.

Video niet beschikbaar

Ondernemers die door de coronacrisis er niet goed voorstaan moeten met 'out of the box' oplossingen komen om het bedrijf draaiende te houden. Ze moeten dus omdenken. "Omdenken is een manier van denken of doen waarbij je van iets waar je last van hebt, een crisis of probleem, een mogelijkheid maakt", zegt Berthold Gunster, grondlegger van 'omdenken'.

"Er zijn sectoren die het ongelofelijk zwaar hebben, er zullen bedrijven failliet gaan, dan is het onzin om te zeggen 'bedenk iets nieuws'," zegt Gunster. "Dan is het 'out of the box denken' hard gelag."

'Geen Martin Gaus-status maar gaat heel lekker'

Een voorbeeld van zo'n omdenker is Kim Mourits. Als stewardess vloog ze de hele wereld over. Maar nu alle vliegtuigen aan de grond staan, neemt haar andere passie een hoge vlucht: Kim heeft opeens alle tijd om honden te trainen. Met haar eigen hondenschool begeleidt ze baasjes nu niet op het veld, maar online.

Al vroeg kwam Kim erachter dat ze aanleg had om honden te trainen: "Kennelijk had ik dat natuurlijk overwicht. Honden kijken naar lichaamstaal en honden reageren doorgaans heel goed op mij, ze worden rustig. Dat is natuurlijk wel een pre."

Ze wilde dus ook altijd al wel wat met honden trainen doen. "Martin Gaus was toen de grote naam, dus ik dacht, wie zit er dan op Kim te wachten", zegt Kim lachend.

Nu, dertig jaar later, denkt Kim daar anders over: "Ik wil niet zeggen dat ik de Martin Gaus-status bereikt heb, maar het gaat heel lekker." Inmiddels heeft Kim namelijk een eigen hondenschool. In januari liep ze stage en was ze bezig met het opzetten van haar eigen school.

Maar toen ze eenmaal kon beginnen kon ze door de coronacrisis geen hond meer ontvangen. Vlak voor ze eindelijk haar eigen cursus mocht geven, begon de intelligente lockdown.

Online honden trainen

"Dus ik moest creatief worden", vertelt de hondentrainster. Dat ging niet zonder succes. Kim maakte al filmpjes voor cursisten om oefeningen uit te leggen, "en ik bedacht me, misschien moet ik wel heel veel filmpjes gaan maken, waarin ik niet alleen de theorie maar ook de praktijk uitleg. Dus dat ben ik gaan doen, als een razende."

Inmiddels heeft Kim al negentig instructiefilmpjes online staan om je hond te trainen. Kim: "Hoe gehoorzaam wil je hem hebben, zal je denken." Van puppy cursus tot cursussen voor asielhonden: Kim past haar cursus voor elke hond aan.

Van sterke drank naar handalcohol

Een ander bedrijf dat succesvol 'omdacht', is de Kalkwijck-destilleerderij in Vroomshoop. De destilleerderij produceert normaliter sterke drank. Dat was dus even slikken toen de horeca op slot ging. De eigenaren bedachten een creatieve, alcoholische oplossing.

Alcohol is namelijk hard nodig tijdens deze crisis om de handen te ontsmetten. Het bedrijf maakte al ontsmettingsmiddelen om tafels te reinigen, dus de ommezwaai naar de productie van handalcohol was snel gemaakt.

Ondernemers moeten meer dan ooit omdenken

Astrid out of the Box

De coronacrisis heeft enorme gevolgen voor de economie en voor ondernemers. Toch zie je gelukkig ook voorbeelden van bedrijven die out of the box weten te denken en de koers van hun bedrijf omgooien. Astrid Joosten spreekt ondernemers die out of the box oplossingen zoeken om hun bedrijf draaiende te houden tijdens de coronacrisis.

Ster advertentie
Ster advertentie