Binnenland
VPRO

Leger Venezuela spil in smokkel naar Antillen

foto: Bram Ebus / Mongabayfoto: Bram Ebus / Mongabay
  1. Nieuwschevron right
  2. Leger Venezuela spil in smokkel naar Antillen

Elke maand worden duizenden kilo´s illegaal goud gesmokkeld van Venezuela richting het Caribisch gebied, waaronder Curaçao en Aruba. De smokkel wordt gefaciliteerd door het Venezolaanse leger. Dat ontdekte de Nederlandse onderzoeksjournalist en internationaal criminoloog Bram Ebus toen hij onderzoek deed naar illegale goudwinning in het zuiden van Venezuela.

Leger Venezuela spil in smokkel naar Antillen

Ebus kreeg de informatie o.a. van de Venezolaanse generaal buiten dienst Cliver Alcalá. Volgens hem zijn tientallen vliegtuigen betrokken bij de vluchten en er wordt "24 uur per dag" gevlogen. De vluchten vinden plaats onder hun neus of in opdracht van het leger die daar volgens Alcalá veel geld mee verdient. De smokkelaars zelf zijn overheidsfunctionarissen of zitten heel dicht tegen de politiek en het leger aan, aldus Alcalá. Het leger zorgt er vervolgens voor dat de vliegtuigen van de radar blijven. Zo gaat 80 procent van het Venezolaanse goud het land uit, volgens Alcalá duizenden kilo´s per maand.

Tijdens een periode van drie maanden bezocht Ebus met regelmaat het mijnbouwgebied Arco Minero, om onderzoek te doen naar de gevolgen van illegale mijnbouw. In september werd hij aangehouden door de Nationale Garde die hem 24 uur vasthield. Later begeleidden ze hem naar de illegale mijnen. De conclusies van Ebus worden komende maandag internationaal gepubliceerd op het milieujournalistieke platform Mongabay.

De onthullingen zijn saillant in het licht van het conflict tussen Venezuela en de Antillen. Precies de smokkel van goud, benzine en voedsel richting Aruba en Curacao was vorige week voor de Venezolaanse regering reden om de grenzen met Aruba, Bonaire en Curaçao dicht te gooien. Het land zit in een diepe crisis, vrijwel alles is schaars, en volgens president Nicolás Maduro komt dat door de smokkelaars. Vandaag besloot Maduro om de sluiting met nog eens drie dagen te verlengen.

Ster advertentie
Ster advertentie