Binnenland
NOS

Maar 20 boeren uitgekocht in twee jaar, weinig animo voor stikstofregeling

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Maar 20 boeren uitgekocht in twee jaar, weinig animo voor stikstofregeling

Weinig boeren maken gebruik van de eerste uitkoopregeling om de stikstofuitstoot te verminderen. Van de zeker 750 bedrijven die voor de regeling in aanmerking kwamen, hebben er in twee jaar tijd maar twintig een akkoord gesloten. Dat blijkt uit een inventarisatie van de NOS.

De provincies zeggen dat het Rijk de voorwaarden voor uitkoop voortdurend verandert en dat dat de boeren huiverig maakt. Ook zouden boeren wachten op een andere regeling, die minister Van der Wal eerder “woest aantrekkelijk” heeft genoemd.

Langdurig proces

NOS-redacteur Sarah Bürmann zegt in het NOS radio 1 Journaal dat boeren tegen allerlei problemen aanlopen. "Zo hoorden we dat boeren die voelen voor een regeling graag op het erf blijven wonen waar ze al generaties leven. Maar het huis waar ze wonen is een bedrijfswoning waar andere regels voor gelden. Dat leidt dan weer tot vertraging en boeren die afhaken."

Van der Wal erkent dat de aanmeldingen mondjesmaat op gang komen, ze spreekt van een langdurig proces. De regeling is inmiddels verlengd tot december.

Ster advertentie
Ster advertentie