Binnenland
AVROTROS

Ouderen die brokken maakten vaak zonder aanvullende rijtest weer de weg op

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Ouderen die brokken maakten vaak zonder aanvullende rijtest weer de weg op

Oudere bestuurders die gevaarlijk rijden, maar geen fysieke aandoening hebben die dit kan verklaren, mogen vaak zonder aanvullende rijtest doorrijden. Medische adviseurs bij het CBR vinden dit onverantwoord, maar worden niet gehoord. In Radio EenVandaag vertellen medisch adviseur Wim van Os van het CBR en verkeerspsycholoog Gerard Tertoolen hun bevindingen.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Als de politie een oudere bestuurder van de weg haalt vanwege gevaarlijk rijgedrag, dan wordt diegene doorgestuurd naar het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR). Daar worden vervolgens testen gedaan om te bepalen of de chauffeur in kwestie nog in staat is om veilig te rijden. Maar oudere chauffeurs die gevaarlijk hebben gereden worden in eerste instantie alleen medisch gekeurd.

Te weinig verstand van rijgedrag

Medisch adviseur Wim van Os, die 23 jaar bij het CBR werkte, vindt dit een slechte zaak. "Mensen komen niet voor niks bij ons, ze hebben echt gevaarlijk rijgedrag vertoond. Als mensen vervolgens goed uit een medische keuring komen, kunnen wij als medische adviseurs in principe nog steeds een rijtest opleggen. Maar we worden geacht om dit niet meer te doen, behalve als de neuroloog die de medische keuring heeft gedaan hier expliciet om vraagt.

Volgens verkeerspsycholoog Gerard Tertoolen is het absoluut niet zo dat ouderen per definitie brokkenmakers zijn: "Maar naarmate je ouder wordt, gaan sommige functies achteruit. Bijvoorbeeld reactievermogen, of je aandacht wisselen tussen twee dingen, maar ook je zicht en gehoor, dat neemt allemaal wel af."

Ook al wordt er in het ziekenhuis door de neuroloog geen dementie of een andere aandoening vastgesteld, dan kan er volgens Tertoolen wel degelijk iets aan de hand zijn waardoor het rijgedrag beïnvloed wordt. "Er zijn een heleboel aanpassingen mogelijk, maar om iemand zomaar weer zonder rijtest in de auto te laten stappen? Dat vind ik echt een hele kwalijke zaak. Als iemand op het matje is geroepen door aantoonbaar gevaarlijk rijgedrag, is een rijtest wel het minste wat je mag verwachten."

Radio EenVandaag

Dit artikel is een bijdrage van Radio EenVandaag, elke werkdag tussen 14 en 16 uur op NPO Radio 1. Meer over de uitzending is te vinden op EenVandaag.nl, Facebook of op Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie