Binnenland

Reacties op de lockdown: 'Snap het wel, maar vind het wel heftig'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Reacties op de lockdown: 'Snap het wel, maar vind het wel heftig'

Vanavond kondigde premier Rutte definitief de lockdown af, die eerder vandaag al uitlekte. In het kort: de komende vijf weken gaat alles dicht, behalve de essentiële winkels.

"Ik heb premier Rutte horen zeggen dat het doel is om de contacten naar beneden te brengen. Ik had alleen niet verwacht dat alles dicht zou gaan", zei epidemioloog Alma Tostmann in een extra uitzending op NPO Radio 1. "De reden achter de sluiting snap ik, maar ik vind het wel heftig", zegt ze.

Oud en Nieuw

Waar het niet over ging in de toespraak, was oud en nieuw. Dat verbaast Tostmann en ook NOS-gezondheidsredacteur Rinke van den Brink.

Volgens de twee is de jaarwisseling een potentieel besmettelijk feest:

"Tostmann

Eigen gedrag

Afgelopen vrijdag deed burgemeester Sander Schelberg van Hengelo nog een dringende oproep. "We moeten nog drie onderdelen verbeteren: dat is ons eigen gedrag, ons eigen gedrag, ons eigen gedrag."

Hij zegt nu dat de afgekondigde lockdown een optelsom is. "Het is de toegang van de zorg, de stijging van de besmettingen en het is ook een beetje ons eigen gedrag."

En dat eigen gedrag is iets waar Schelberg flink op hamert:

Sander Schelberg

Scholen

Per woensdag gaan de basis- en middelbare scholen dicht. Ook de scholen voor beroepsopleidingen en universiteiten moeten de deuren sluiten. "De sluiting van de middelbare scholen had ik wel veracht", zegt Tostmann. Ze zegt dat er over die specifieke groep steeds meer kennis is verschenen in wetenschappelijke literatuur.

De PO-raad, de raad voor basisscholen, is minder blij met het besluit. Volgens de raad gaat het niet om het aantal besmettingen op de basisscholen, maar om de ouders. "Het gaat om de vervoersbewegingen van de ouders van de kinderen", zegt Rinda den Besten van de PO-raad. "We weten dat online onderwijs minder goed is, maar we hebben dit ook helemaal niet zien aankomen."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie